Geodeti bodo oddali pošto z davčnimi izračuni

Gurs je za 1,2 milijona lastnikov in zavezancev pripravil obvestila o nepremičninah z informativnim izračunom davka na nepremičnine.

Objavljeno
11. februar 2014 11.14
Posodobljeno
11. februar 2014 11.24
Slovenija, Ljubljana, 28.12.2011. Geodetske uprave RS (GURS). Foto: Uros HOCEVAR/Delo
K. F., gospodarstvo
K. F., gospodarstvo

Ljubljana – Obvestila o nepremičninah in informativni izračuni davka na nepremičnine so v ovojnicah!

Geodetska uprava bo jutri, 12. februarja 2014, pošti oddala prvi sveženj obvestil o nepremičninah v njenem registru nepremičnin z informativnimi izračuni davka na nepremičnine, je danes na novinarski konferenci povedal vodja geodetske uprave Aleš Seliškar.

V prvem svežnju bo pošta za približno polovico od  1.179.902 lastnikov nepremičnin in drugih davčnih zavezancev. Prvi sveženj bo pri naslovnikih predvidoma do konca tedna. Drugi sveženj obvestil z izračuni bo geodetska uprava pošti oddala prihodnji teden. Pošta bo obvestila geodetske uprave raznašala kot običajne poštne pošiljke, ne kot priporočene, zato jih bodo odlagali v hišne nabiralnike.

Bodite pozorni na kodo

Na vsakem obvestilu bo koda, s katero bo lahko lastnik dostopal do natančnih podatkov o svoji nepremičnini na spletni strani geodetske uprave. Nekatere podatke o nepremičnini bodo tam lahko popravili sami, vseh pa ne, ampak jih bodo morali urediti pri skrbniku podatkov, na primer na zemljiški knjigi ali na upravnih enotah. Posebej pomembno je, da je med podatki o nepremičnini vključen EMŠO pri posameznikih in matična številka pri pravnih osebah.

V geodetski upravi poudarjajo, da je informativni izračun davka zgolj obvestilo o pričakovani obdavčitvi, ni pa mogoče tem informativnim izračunom ugovarjati kot na primer informativni izračunom dohodnine. 

»Država ponuja roko lastnikom nepremičnin«

»Obvestilo o nepremičninah z informativnim izračunom davka na nepremičnine je izdelano zaradi seznanitve lastnikov s podatki o nepremičninah, evidentiranih v registru nepremičnin. Po teh podatkih je izdelan tudi informativni izračun. Prejemnikom obvestil svetujemo, da podatke v obvestilu natančno pregledajo. Če ugotovijo, da niso pravilni, morajo najpozneje do 31. marca sporočiti popravke,« pojasnjujejo v geodetski upravi.

»Država lastnikom zdaj tretjič ponuja roko pri urejanju podatkov o njihovih nepremičninah, ki bi jih sicer morali že zdavnaj urediti, prvič je to naredila z obvestili o množičnem vrednotenju nepremičnin,« je poudaril Seliškar.

Aleš Seliškar lastnikom nepremičnin priporoča, naj registru nepremičnin zagotovijo pravilne podatke o svojem premoženju, tudi če jih ne bodo potrebovali zaradi davka na nepremičnine. Pravilni podatki bodo pomembni tudi v primeru, je poudaril vodja geodetske uprave, če bo država začasno še obdržala nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. Novi zakon o davku na nepremičnine, ki velja od 1. januarja 2014, namreč še čaka na ustavno presojo, sodniki pa so 7. februarja zadržali vse določbe, ki urejajo odmero v letu 2014.

Potrudili so se, da bi bilo razumljivo

Na obvestilih bodo navedene vse nepremičnine istega lastnika, ki so vključene v register nepremičnin pri geodetski upravi. Aleš Seliškar in njegov sodelavec Franci Ravnihar zagotavljata, da se je geodetska uprava zelo potrudila, da bi bila obvestila razumljiva, vsekakor pa se bodo morali prejemniki vanje poglobiti. Najlaže bodo razumljivi za lastnike, ki imajo le eno nepremičnino, pri več nepremičninah z različnimi stopnjami obdavčitve pa bodo tudi obvestila bolj zapletena.

Pojasnila o obvestilih in izračunih bodo sicer dosegljiva v elektronski obliki na spletni strani Gursa, niso pa jih dodali v ovojnice, ki jih bodo dobili lastniki in drugi zavezanci. »Po množičnem vrednotenju smo za vsa gospodinjstva izdali veliko količino brošur o vrednotenju nerpemičnin in posplošeni tržni vrednosti, ugotovili pa smo, da so jih prejemniki kmalu zavrgli,« je povedal Aleš Seliškar. Zato se za tisk obsežnejše zgibanke tokrat niso odločili, verjamejo tudi, da je večini lastnikov vendarle dosegljiv splet, poleg tega bodo lastnikom pomagale geodeske pisarne.

Pošto brez naslovnika vrnite

Po besedah Aleša Seliškarja bodo med naslovniki, za katere so pripravili obvestila,tudi lastniki, ki so že pokojni, na naslovu pa živijo dediči, ki bodo tudi potrebovali podatke: »Če pa bo obvestilo dobil nekdo, ki z naslovnikom nima nobene povezave, naj obvestilo pač vrne pošiljatelju.«

Kaj bo s spremembami zakona o vrednotenju nepremičnin?

Vodja geodetske uprave Aleš Seliškar ni želel govoriti o podrobnostih, povezanih z zakonom o spremembah in dopolnitvah zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki čaka med vladnimi gradivi za obravnavo. Na vprašanje, kje se pri uveljavitvi sprememb zatika, je odgovoril: »Še najbolj pri izvedbenih postopkih, pri tem, kako opredeliti možnost pritožbe.« Po predlaganih popravkih zakona o množičnem vrednotenju bo geodetska uprava ob naravnih in drugih nesrečah sama popravila podatke o vrednosti nepremičnin, pri tem pa bo upoštevala ugotovitve pristojnih komisij, ki si bodo škodo ogledale na terenu.

Aleš Seliškar še ni mogel odgovarjati na vprašanja, kako naj bi Gurs po predlaganih spremembah zakona o množičnem vrednotenju znižal vrednost nepremičnin zaradi škode, ki jo je povzročil žled: »Prezgodaj je govoriti o zakonu, ki še ne velja. Po eni od različic lastnikov sploh ne bi obdavčili z davkom na nepremičnine.«

Poudaril pa je, da bodo pravilni podatki o nepremičnini posebej pomembni za lastnike, ki bodo hoteli zaradi posebnih okoliščin prek cenilca doseči nižjo vrednost nepremičnin, kakor tudi predvideva zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki je še med vladnimi gradivi za obravnavo.