Dodatki v živilih so snovi, ki se običajno ne uživajo kot živilo in niso njegova tipična sestavina, vendar se mu dodajajo zaradi tehnoloških namenov (zaščita pred mikroorganizmi ali oksidacijo, ohranjanje barve ...) med proizvodnjo, predelavo, pripravo, obdelavo, pakiranjem, transportom in hrambo, s čimer postanejo sestavina živila. Navedeni morajo biti na seznamu sestavin živila, kjer so označeni z imenom funkcijskega razreda, ki mu sledi njihovo specifično ime ali številka E. Na primer: barvilo – kurkumin ali barvilo – E 100.

Oznaka, sestavljena iz črke E in trimestnega števila, za katero vsi vemo, skoraj nihče pa ne ve, kaj pomeni, je poenostavitev včasih zapletenega kemijskega imena aditiva. Seznam v EU odobrenih aditivov se začne z E 100 in konča z E 1521, vendar vse vmesne številke niso zasedene. Zdaj se v EU uporablja nekaj nad 300 aditivov, arom, ki so obravnavane posebej, pa okoli 2500.
Vsak prehranski dodatek se ne sme dodajati vsem živilom, ampak le tistim, za katera je bil odobren. Na splošno velja, da bolj ko je živilo predelano, več aditivov je odobrenih zanj. So pa tudi živila, ki aditivov ne smejo vsebovati: naravna mineralna in izvirska voda, med, mleta kava, riž, semena, žita, stročnice, sveže gobe, sveže sadje (dovoljeni le voski za površinsko obdelavo), sveža zelenjava, kalčki, sveži krompir, jajca, kislo mleko brez sadja, skuta, navadni jogurt, sirotka brez sadja, mleko, kefir brez sadja, sladka smetana in sveži pinjenec.
Na evropskem seznamu aditivov so odobreni in dovoljeni aditivi razvrščeni po kategorijah živil. Ker je ta zelo obširen, si običajni potrošnik z njim ne more veliko pomagati. Pri branju označb na živilih mu bolj pomaga razvrstitev skupin aditivov po številkah. Barvila so označena s črko E in številkami iz serije 100, konzervansi s številkami iz serije 200, sledijo jim antioksidanti ter nekateri regulatorji kislosti (300), stabilizatorji, emulgatorji in sredstva za zgoščevanje (400), sredstva proti strjevanju in nekatera sredstva za uravnavanje kislosti (500), ojačevalci okusa (600), sladila, sredstva proti penjenju in vosku (900).
Zakonodaja proizvajalcem živil dovoljuje uporabo prehranskega dodatka v živilu, če izpolnjujejo tri temeljne zahteve: tehnološko (določenega živila ni mogoče pripraviti brez uporabe določenega aditiva, na primer pudinga ali omake brez želirnega sredstva), da z uporabo ne zavajajo potrošnika in da ne ogrožajo njegovega zdravja. Vendar pri nekaterih skupinah aditivov hitro naletimo na protislovja; za kaj drugega bi se, na primer, v živilih uporabljala barvila, če ne zaradi zagotavljanja privlačnejše vizualne podobe. Živilska industrija ve, da potrošniki radi kupujejo z »očmi«.
Kljub številnim drugačnim zapisom so vsi aditivi, ki so na seznamu EU (priloge II k uredbi št. 1333/2008), za uporabo varni, za presojo njihove varnosti pa je pristojna Evropska agencija za varnost hrane (EFSA). Proizvajalec ali potencialni uporabnik prehranskega dodatka za živila, ki želi tržiti nov aditiv, mora predložiti obširen dosje, v katerem so, med drugim, njegove kemijske lastnosti, proizvodni postopek, metode analiz in toksikološki podatki, pridobljeni v študijah na živalih. Presoja varnosti se konča z odločitvijo, ali je aditiv varen in primeren za uporabo v živilih, v katerih kategorijah živil in v kakšnih količinah.
EFSA določi raven, pod katero se vnos snovi šteje za varnega. Kratica ADI označuje dopustni dnevni vnos aditiva, ki bi ga smel človek vse življenje zaužiti vsak dan, pri tem pa ne bi ogrozil svojega zdravja. Odmerek se izraža v miligramih na kilogram telesne teže. Veljavne vrednosti ADI so trenutno edina znanstvena osnova za oceno tveganja določenega aditiva, vendar znanstveniki razpravljajo o novih izhodiščih, ki bi jim pomagala realneje oceniti, kakšno je resnično tveganje uživanja različnih prehranskih dodatkov za zdravje.

Zaradi pritiska potrošnikov se številni proizvajalci odločajo za zmanjševanje ali ukinitev uporabe določenih aditivov v živilih. Ozaveščen potrošnik ima torej možnost vplivati na trende v živilski industriji, seveda pa ne more odločati o varnosti hrane, ki jo uživa. Hrana na trgu mora biti varna, brez negotovosti, ali smo tisti dan že presegli ADI. EFSA zato že ob dovoljenju uporabe aditiva upošteva, v katerih kategorijah živil bo uporabljen in kakšna je poraba teh kategorij živil, da v populaciji ne bo preseganj. Če ugotovi, da se preseganja vendarle lahko zgodijo, uporabo aditiva omeji ali je sploh ne odobri.
Grobo oceno količine zaužitih aditivov podajajo ocene prehranskega vnosa, ki temeljijo na podatkih porabe živil v gospodinjstvu. Za Slovenijo jih pripravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje. Po podatkih iz leta 2013 vnos aditivov v živilih pri prebivalcih Slovenije na splošno kaže na nizko tveganje za zdravje, oboževalci toplotno obdelanih mesnih izdelkov in finih pekovskih izdelkov pa lahko zaužijejo kar nekajkrat večjo količino aditivov od dnevno priporočene.
Marsikoga zmoti, da so podatki, ki so podlaga za oceno varnosti aditivov, pridobljeni v poskusih z živalmi, pojavljajo se tudi kritike objektivnosti strokovnih odborov Evropske agencije za varnost hrane, ki presojajo varnost aditivov. A bolj kot to bi nas moralo skrbeti, da se pri izdelavi ocen varnosti prehranskih dodatkov ne upoštevajo kombinacije uživanja več različnih aditivov oziroma njihovih koktajlov, o zdravstvenih učinkih katerih je znanega zelo malo. Skupna metodologija za zbiranje informacij držav članic o vnosu aditivov s hrano je še v pripravi.