Leto prašiča bo ugodno za naraščaj

Kitajci v Aziji in drugod po svetu bodo danes vstopili v novo leto po lunarnem koledarju - leto prašiča. Praznovanja s pisanimi ognjemeti in pokanjem petard so običajno najbučnejša na Kitajskem.

Objavljeno
17. februar 2007 17.26
V letu prašiča prevladujeta ogenj in voda - elementa, ki sta si nasprotujoča in povzročata težave
Peking - Kitajci v Aziji in drugod po svetu bodo danes vstopili v novo leto po lunarnem koledarju. Praznovanja s pisanimi ognjemeti in pokanjem petard bodo kot običajno najbučnejša na Kitajskem, kjer je "praznik pomladi" najpomembnejši med tradicionalnimi kitajskimi prazniki. Vedeževalci napovedujejo, da bo leto prašiča ugodno za naraščaj, hkrati pa opozarjajo pred epidemijami, naravnimi nesrečami in nasiljem po vsem svetu.

Ugodno leto za poroko

Čeprav je bilo po kitajskem horoskopu že iztekajoče leto psa dobro za povečanje družine, naj bi bilo leto prašiča še ugodnejše. Pekinške porodnišnice že čutijo večji pritisk, v prestolnici pa letos pričakujejo najmanj 150.000 rojstev, kar je 15 odstotkov več kot leta 2006. Leto prašiča je podobno kot leto psa tudi eno najboljših za poroko. Lani si je v Pekingu večno zvestobo obljubilo 170.000 parov, kar je 77 odstotkov več kot leta 2005 in največ v zadnjih 25 letih.

Leto prašiča ne bo prav mirno

Po drugi strani vedeževalci opozarjajo, da leto prašiča ne bo prav mirno. V tem letu namreč prevladujeta ogenj in voda - elementa, ki sta si nasprotujoča in povzročata težave. "Ogenj, ki jezdi na vodi, je simbol prepirov in spopadov," je povedal hongkonški mojster feng shuija Raymond Lo.

Kitajsko novo leto je sicer predvsem družinski praznik in je ena redkih priložnosti, ko se ob domačem ognjišču zbere vsa družina. Praznik pomladi, ki se začne na prvi dan prvega meseca po lunarnem koledarju, konča pa na 15. dan na "praznik luči", je tudi čas množičnih migracij, ko se delavci iz mest vračajo domov na podeželje. Kitajske železnice napovedujejo, da bodo med prazniki prepeljale približno 155 milijonov potnikov.

Kitajska in Tajvan sta ob kitajskem novem letu zdaj že tradicionalno uvedla neposredne čarterske lete preko Tajvanske ožine. Letos je predvidenih 96 letov, ki bodo Taipei in Kaohsiung na Tajvanu povezali s Pekingom, Šanghajem, Guanzhouom in Xiamenom na celini. Poleti so namenjeni predvsem tajvanskim poslovnežem in njihovim družinam, ki se za praznik vračajo domov.