Manj hrane za daljše življenje

Po raziskavah ameriških znanstvenikov lahko zmanjševanje kalorij podaljša človekovo življenje, saj se s tem poškoduje manj dednega materiala.

Objavljeno
05. april 2006 12.19
Slastno, a nezdravo
New York – Preliminarna študija ameriških znanstvenikov v ameriški medicinski reviji je pokazala, da zmanjšanje kalorij lahko podaljša življenje. “Veliko je dokazov o tem, da omejitev kalorij povečuje maksimalno življenjsko dobo pri nekaterih živalskih vrstah. Kljub temu ni bilo nobenih podobnih dokazov za človeka,” pravi dr. Eric Ravussin z univerze v Luisiani, ki je skupaj s svojo ekipo v šestmesečno raziskavo vključil 48 zdravih in malce težjih ljudi.

Prva - kontrolna skupina je imela normalno dieto, drugi so za 25 odstotkov omejili dnevne kalorije, tretja skupina je poleg omejenih kalorij tudi telovadila, četrta skupina pa je prejela zelo majhen delež kalorij.

Po šestih mesecih so pacienti kontrolne skupine izgubili 1 odstotek, pacienti druge in tretje skupine pa približno 10 odstotkov svoje telesne teže. Medtem so v zadnji skupini posamezniki izgubili skoraj 14 odstotkov telesne teže, pri njih pa so znanstveniki tudi zaznali nižjo raven inzulina in zmanjšano telesno temperaturo, ki sta po besedah Ravussina kazalnika dolgega življenja.

Pomembno odkritje raziskave je, da se je pri pacientih z omejenimi kalorijami pojavilo manj poškodovanega DNK. Po mnogih teorijah staranja namreč prihaja do poškodovanja DNK materiala, kar pa uničuje genetske informacije. Torej tudi omejitev kalorij zmanjšuje poškodovanje DNK-ja.