Na pragu pomladi med sprehodom po vrtu ali po travnikih radi preverjamo, koliko mladih zelenih poganjkov je že sramežljivo pokukalo iz zemlje. Ponujajo se tudi na stojnicah z zelenjavo, kjer nam nekateri pridelovalci (nabiralci) izbiro in nakup olajšajo in že sami pripravijo solatno mešanico listkov zanimivih barv in oblik. Ostane nam samo še to, da solatne lističe očistimo, umijemo in z malo domišljije sestavimo v okusno spomladansko solato, ki je odlična spremljevalka pečenemu krompirju ali popečeni polenti, celo rižotam ali testeninam z izbrano omako. In že imamo zdrav, okusen in poceni obrok. Dodamo lahko majhen košček mesa, za brezmesno različico pa popečeni tofu ali žlico kuhanih stročnic.
Solata naj bo na našem jedilniku vsak dan. Listi med drugim vsebujejo veliko folne kisline ali vitamina B9. Pomanjkanje tega vitamina v telesu vodi v motnje presnove homocisteina, kar je eden od vzrokov za povečano koncentracijo te aminokisline v krvi, to pa je močan dejavnik tveganja za aterosklerozo že pri otrocih ali pri na videz povsem zdravih ljudeh. Tisti, ki zaužijejo veliko beljakovinske hrane, a malo zelenjave, zlasti temnolistne, so veliko bolj izpostavljeni tveganju za aterosklerozo.
Obenem nam izjemna količina vlaknin v listih spodbudi peristaltiko, zaradi česar se hitreje in pogosteje olajšamo v prostorih, kamor gre še cesar peš. Tako olajšani pa se počutimo pomlajeni in vedrejših misli.
Pečeni krompir z mlado čebulo, pisana solata s puranjim mesom
Sestavine za 4 osebe:
6-8 krompirjev, sol
4 stebla mlade čebule ali 2 stebli pora
20 dag puranjega mesa (prsi ali stegno)
2 žlici sezama
različne vrste solate, radič, regrat, motovilec, mladi listi špinače, rukola
20 dag poltrdega sira, oljčno olje, sol, jabolčni kis
1. Pečico segrejemo na 180 do 200 °C. Krompir po potrebi olupimo in narežemo na četrtine. Preložimo ga na pekač, solimo in postavimo v segreto pečico.
2. Puranje meso narežemo na manjše trakove in ga na hitro popečemo v ponvi. Solimo, potresemo s sezamom in ohladimo.
3. Različne vrste solate, motovilec, radič, rukolo, liste mlade špinače ipd., dobro očistimo, umijemo in odcedimo. Sir narežemo na kocke.
4. Krompir z leseno lopatko v pečici nekajkrat rahlo premešamo in proti koncu, ko je že privlačno zapečen, čez potresemo na kolobarje narezano mlado čebulo ali por.
5. V skledi za solato zmešamo vso listnato zelenjavo, dodamo na kocke narezan sir in ohlajeno meso. Na koncu prelijemo z mešanico oljčnega olja, soli, kisa. Ponudimo s pečenim krompirjem.
Koristen nasvet:
Z izbiro sezonskih živil najbolje koristimo zdravju in hkrati prihranimo, ker so nesezonska vedno dražja.