Nedeljski maratonski jedilnik: riževa rolada z banano

To naj bo maratonski zajtrk. Kosilo bo sestavljala zelenjavna juha 
s piščančjim mesom in palačinke z marmelado.

Objavljeno
19. oktober 2011 09.32
Posodobljeno
23. oktober 2011 12.00
Mitja Mori, Anita Kos, Odprta kuhinja
Mitja Mori, Anita Kos, Odprta kuhinja

Riževa rolada z banano

Sestavine

400 g belega okroglozrnatega riža

4 banane

sol

2 žlici sladkorja

repično olje

Priprava

Riž skuhamo v vodi s ščepcem soli in sladkorjem. Kuhanega nadevamo na alufolijo, namaščeno z oljem, in poravnamo, tako da nastane centimeter debela plast, široka kakšnih 20 cm. Na sredino prve polovice riževe plasti položimo olupljeno banano in s pomočjo folije zvijemo, da dobimo rulado. Tesno jo zavijemo v folijo, ki smo jo uporabili za podlago riževe plasti. Tako ponavljamo, da porabimo ves riž.

Rulade položimo na pekač in pečemo 20–30 minut pri 175 ºC. Ohlajene odvijemo, narežemo na kose in postrežemo.

Zelenjavna juha 
s piščančjim mesom

Sestavine

350 g piščančjega fileja

150 g korenja

1 krompir

200 g cvetače

100 g graha

repično olje

½ čebule

2 stroka česna

sol, poper

majaron

lovorov list

svež peteršilj

Priprava

Na olju prepražimo sesekljana čebulo in česen, dodamo na kocke narezano meso, nato še sol in lovorov list ter vse skupaj podušimo. Zelenjavo narežemo na manjše koščke, jo dodamo mesu in naprej dušimo. Nato zalijemo z vodo, začinimo in kuhamo naprej v pokriti posodi. Preden juho postrežemo, ji dodamo nasekljan peteršilj.

Palačinke z marmelado

Sestavine za 10 kosov

250 g moke

2 jajci

5 dcl mleka

sol

žlica sladkorja

domača marmelada

Priprava

Jajci razžvrkljamo, dodamo sladkor in sol. Prilijemo mleko, zmešamo in vmešamo še moko, tako da dobimo gladko maso. Palačinke spečemo v vroči ponvi in namažemo z marmelado.