½ kg peresnikov
en večji ali dva manjša brancina
pest posušenih paradižnikov
3 stroki česna, 1 ekološka limona
skodelica drobtin, košček masla
Priprava:
Rezgrejemo pečico na 180 ° C in medtem, ko se segreva, filiramo brancina. Odstranimo vse koščice in oba fileja (oziroma štiri fileje, če imamo dve ribi) narežemo na grižljaj velike koščke.
Lotimo se dišečih drobtin. Pazljivo olupimo limono, pri čemer pazimo, da odrežemo čim manj grenke bele plasti kože. V mlinčku ali multipraktiku zmeljemo skupaj drobtine, limonine lupinice, tri stroke česna in pest posušenih paradižnikov. Drobtine porazdelimo po pekaču ali ponvi in jih za deset minut popečemo na najvišjem nivoju pečice, da lepo porjavijo.
Segrejemo vodo za testenine, medtem pa prav tako na zgornjem nivoju pečice na suho popečemo koščke brancina, toliko, da zakrknejo in se blago popečejo, pet, deset minut.
Medtem odcedimo testenine, ki smo jih skuhali po navodilih s škatle. V ponvi segrejemo kosem masla; ko se raztopi, ugasnemo ogenj in prilijemo sveže stisnjen sok limone. V tekočino pomešamo odcejene testenine, jim dodamo popečene koščke brancina in drobtine. Vse dobro premešamo in takoj ponudimo.