Jelenovi zrezki na krompirjevem pireju s suhimi slivami
Za 4 osebe, čas priprave: 40 minut
150 g suhih sliv
150 ml suhega rdečega vina
600 g kuhanega krompirja
30 g masla
pribl. 150 ml mlačnega mleka
sol, mlet poper, sveže nariban muškatni orešček
600 g jelenovega hrbta, dobro uležanega
2 žlici rastlinskega olja
150 ml smetane
100 ml divjačinske osnove
ščepec mletih brinovih jagod
ščepec mletega pimenta
2 žlici nasekljanih praženih lešnikov
Priprava
Suhe slive namočite v rdečem vinu.
Olupljen krompir skuhajte v vreli slani vodi, odcedite in zmečkajte. Dodajte maslo in toliko mleka, da bo pire ustrezno gost. Solite, poprajte in začinite z muškatnim oreščkom, nato poskrbite, da bo pire ostal topel.
Meso operite, osušite in ga narežite na centimeter in pol debele rezine. Solite in poprajte ter ga na obeh straneh dobro popecite na vročem olju. Nato ga vzemite iz ponve.
Slive z vinom stresite v ponev, premešajte s sokom, ki je ostal po peki mesa, in pustite nekaj časa vreti. Vmešajte smetano in divjačinsko osnovo, mešanica naj malo povre, nato dodajte sol, poper, brinove jagode in piment.
Zrezke prerežite na pol. Pire s slivovim sokom nadevajte na vroče krožnike, nanj položite zrezke. Potresite z nasekljanimi praženimi lešniki in postrezite.