Petkov modri recept

Slive največkrat jemo v sladkih kombinacijah. Če ostanejo, jih posušimo in uporabimo kot imeniten dodatek mesu.

Objavljeno
27. avgust 2012 17.36
Guliver/Stockfood
Guliver/Stockfood

Jelenovi zrezki na krompirjevem pireju s suhimi slivami

Za 4 osebe, čas priprave: 40 minut

 

150 g suhih sliv

150 ml suhega rdečega vina

600 g kuhanega krompirja

30 g masla

pribl. 150 ml mlačnega mleka

sol, mlet poper, sveže nariban muškatni orešček

600 g jelenovega hrbta, dobro uležanega

2 žlici rastlinskega olja

150 ml smetane

100 ml divjačinske osnove

ščepec mletih brinovih jagod

ščepec mletega pimenta

2 žlici nasekljanih praženih lešnikov

 

 

Priprava

Suhe slive namočite v rdečem vinu.

Olupljen krompir skuhajte v vreli slani vodi, odcedite in zmečkajte. Dodajte maslo in toliko mleka, da bo pire ustrezno gost. Solite, poprajte in začinite z muškatnim oreščkom, nato poskrbite, da bo pire ostal topel.

Meso operite, osušite in ga narežite na centimeter in pol debele rezine. Solite in poprajte ter ga na obeh straneh dobro popecite na vročem olju. Nato ga vzemite iz ponve.

Slive z vinom stresite v ponev, premešajte s sokom, ki je ostal po peki mesa, in pustite nekaj časa vreti. Vmešajte smetano in divjačinsko osnovo, mešanica naj malo povre, nato dodajte sol, poper, brinove jagode in piment.

Zrezke prerežite na pol. Pire s slivovim sokom nadevajte na vroče krožnike, nanj položite zrezke. Potresite z nasekljanimi praženimi lešniki in postrezite.