Ponedeljkov jedilnik: bleki in omaka iz bučk

Na koncu se prileže tudi gosti sok iz sadja, ki te vroče avgustovske dni kar sili na mize, v kozarce, v steklenice.

Objavljeno
29. avgust 2011 11.42
Posodobljeno
29. avgust 2011 12.00
Sandra Pelicon, Odprta kuhinja
Sandra Pelicon, Odprta kuhinja

Bleki

Sestavine

1 jajce

10 dag moke, sol

Priprava

Iz sestavin zamesimo rezančno testo. Počiva naj pol ure. Nato ga razvaljamo in z nazobčanim kolescem zrežemo v rombe. V slanem kropu jih kuhamo nekaj minut.

Namig: Bleki so doma narejene testenine, pašta. Na Krasu jih skuhajo al dente, sicer pa čas kuhanja poljubno podaljšamo.

Omaka iz cuket (bučk)

Sestavine

3 cukete, nekaj cuketinih cvetov

2 žlici oljčnega olja

1/4 čebule

česen

peteršilj

sol

poper

čili

kisla smetana in smetana za kuhanje

parmezan

Priprava

Nasekljano čebulo na olju zlato zarumenimo. Dodamo na rezance naribane cukete in jih rahlo pocvremo. Primešamo sesekljane cvetove in še malo popražimo. Dodamo česen in peteršilj, solimo in popramo ter začinimo z nekaj kapljicami olja iz čilija (pekoče feferončke zrežemo na kose in potopimo v olje v kozarčku). Preden postrežemo, dodamo smetano. Jed na krožniku posujemo s parmezanom.

Namig: V omako iz cuket je dobro dati dve vrsti smetane, sicer pa se lahko zadovoljimo tudi samo s kislo. 
Vsaka gospodinja bi morala imeti v svoji kuhinji čili, ki si ga lahko sama pripravi in je hvaležen dodatek, saj nadomesti tudi razne umetne kocke in dodatke. Jedem ga dodajamo po kapljicah. Dlje ko stoji, boljši je. Uporaben je v golažih, omakah, paradižnikovih jedeh.

Gosti sadni sok s smetano

Sestavine

2 kg sadja (1,25 kg breskev, 0,75 kg sliv ali jabolk)

1 kg sladkorja, malo vaniljevega sladkorja

citronka, limona, stepena smetana

Priprava

Očiščeno sadje skuhamo v litru vode, nato ga pretlačimo (zmiksamo). Dodamo 4 ali 5 litrov vode, sladkor, vaniljo, citronko in limonov sok. Zavremo, nato sok napolnimo v vroče steklenice in jih nepredušno zapremo. Po želji postrežemo s smetano.

Namig
: Običajno pripravimo večje količine soka. Pravilno shranjen zdrži tudi tri leta. Domačih jabolk ne lupimo.