Sestavine:
- 2 goveji jušni kocki
- žlica olja
- 1 jajce
- 2 žlici zdroba
- peteršilj
Priprava:
1 V posodo damo liter vode, dve jušni kocki in žlico olja ter pustimo, da zavre.
2 V globokem krožniku stepemo jajce, dodamo zdrob in dobro premešamo.
3 Ko juha zavre, krožnik z vlivanci nagnemo nad lonec in pustimo, da masa počasi kaplja v juho.
4 Na krožniku juho potresemo z nasekljanim peteršiljem.
Sarme iz kislega zelja
Sestavine:
- 12 večjih listov kislega zelja.
- 300 g mlete junetine
- 2 čebuli
- pol skodelice riža
- 200 g suhega mesa ali slanine
- 1 jajce
- začimbe, sol, poper, olje
Priprava:
1 V večji ponvi na olju prepražimo čebulo in meso. Ko je meso že skoraj prepraženo, dodamo riž in ga prepražimo.
2 Dodamo začimbe po želji (suhe začimbe, peteršilj, timijan ...).
3 V ohlajeno maso damo jajce in premešamo.
4 Na liste kislega zelja polagamo kupčke mesne mase in zvijemo sarme: zvijemo zeljni list in ga zapremo z obeh strani, da ne razpade.
5 Na dno večje posode damo rezance kislega zelja, da se sarma ne prežge. Nanje nalagamo sarme. Vmes damo suho meso ali slanino. Nalijemo vodo in pustimo, da se na nizki temperaturi kuha nekaj ur.
6 Kuhane sarme začinimo po želji: z navadnim podmetom z moko in rdečo papriko ali samo s paradižnikom.
7 Kuhane sarme je najbolje za pol ure še zapeči v pečici. K sarmam lahko dodamo tudi polnjene suhe paprike.
8 Postrežemo lahko s kruhom, najboljša priloga pa je proja.
Proja
Sestavine:
- 2 skodelici koruzne moke
- 2 skodelici bele moke
- 2 skodelici mleka
- 2 jajci
- 1 skodelica olja
- pecilni prašek, sol
- 200 g drobne skute
Priprava:
1 Vse sestavine zmešamo v večji posodi in po potrebi dosolimo.
3 Maso preložimo v namazan pekač in prelijemo z malo olja. Pečemo v pečici na 200 °C, dokler ne porumeni.
5 Vročo projo narežemo na kvadrate in postrežemo k sarmi.
Iz priloge Odprta kuhinja!