Sobotni recept z vinom

Prepelica s fantazijo zelene.

Objavljeno
12. julij 2012 12.32
Gregor Vračko, Odprta kuhinja
Gregor Vračko, Odprta kuhinja
Sestavine

2 prepelici

(Če namesto prepelice uporabite mladega piščanca, se čas kuhanja podaljša.)

200 g gomolja zelene

1 steblo zelene

50 g blitve ali špinače

2 dl mleka

zelenjavna juha

4 prepeličja jajca

zelene drobtine

2 kozarca suhega šipona (z nizko kislino!)

muškatni orešček

sol in poper

maslo

 

Priprava

Prepeličje prsi razkoščičimo, prav tako nogico, vendar pustimo eno koščico, ki jo bomo uporabili kot nabodalo. Meso tri ure mariniramo v šiponu.

Blitvo ali špinačo blanširamo. Listi morajo ostati ravni.

Prepelico vzamemo iz vina, obrišemo in prsi - vsak kos zase - položimo na folijo. Meso raztegnemo in obložimo z listi zelenjave. Zavijemo v rulado in tesno zavijemo v prozorno folijo za kuhanje. Meso z nogice stisnemo okrog sklepa v kroglico in prav tako nepredušno zavijemo v folijo. Kuhamo 20 minut v vodi na majhnem ognju (temperatura 55 °C).

Iz dela zelene oblikujemo elemente za dekoriranje krožnika (tanke liste, valjčke, kocke ...) in skuhamo v juhi do mehkega. Po želji jih lahko aromatiziramo v redukciji govejega fonda, kavi ali balzamičnem kisu. Enako pripravimo na koščke narezano steblo zelene.

Preostalo zeleno narežemo na kocke in v mleku skuhamo do mehkega. Potem jo spasiramo, posolimo, popopramo, nastrgamo malo muškatnega oreščka in obogatimo z maslom.

V ponvi na vročem maslu na hitro ocvremo prepeličje jajce na oko. Ker je lupina tanka, si pri odpiranju jajca pomagamo kar z ostrejšim nožem.

Rulado s prepeličjimi prsmi vzamemo iz folije, prerežemo na dvoje in na hitro sotiramo v ponvi z vročim maslom. Tačko prav tako vzamemo iz folije in pomočimo v drobtine zelene, ki jih pripravimo tako, da list blanširamo, posušimo, suhega stremo v prah in mu primešamo drobtine.

Sestavimo krožnik, ki mu lahko dodamo kak sezonski cvet zelišč z vrta.