Potrebujemo (za pet sendvičev):
- 30 g mladega pora ali spomladanske čebule,
- 100 g srčkov artičok (v olju),
- žličko olivnega olja,
- 40 g zelenih oliv brez pečk,
- 3 žličke kaper,
- 2 žlici peteršilja,
- 4 žlice ricote,
- 3 žlice limoninega soka,
- sol, poper,
- 100 g belega fižola (lahko iz konzerve),
- 2 vejici šetraja, file sardine,
- 2 žlički nasekljanih rdečih feferonov,
- kajenski poper in
- štruco francoske štruce.
Priprava:
Čebulo narežemo na kolobarje. Artičoke odcedimo in narežemo na koščke. Dodamo žlico čebule, žličko olivnega olja, olive, kapre, peteršilj, dve žlici ricote in žlico limoninega soka. Sestavine zmeljemo s paličnim mešalnikom. Solimo, popramo in prva krema je gotova. Fižol odcedimo, polovico šetraja nasekljamo in pomešamo s sardelnim filejem, žlico nasekljanih feferonov, preostalo ricoto, dvema žlicama limoninega soka in spet zmeljemo. Solimo in začinimo s kajenskim poprom in druga krema je gotova. Rezine kruha zlato rumeno opečemo v pečici ali na plošči in nanje naložimo fižolovo kremo oziroma kremo iz artičok. Krostine z artičokami okrasimo s preostalimi kaprami in kolobarji čebule krostine s fižolovo kremo pa potresemo z nasekljanimi feferoni in šetrajem.