Torkov morski recept

Pojdimo na morje, tudi če ostanemo doma. Naredimo skok do ribarnice in pripravimo morsko pico.

Objavljeno
24. julij 2012 12.11
Klemen Košir, Odprta kuhinja
Klemen Košir, Odprta kuhinja

Sestavine

testo

 

¼ kg ostre moke

1,5 dcl mlačne vode

čajna žlička svežega kvasa

ščepec soli

 

nadev

2 jadranska lignja,

1 muškatna hobotnica,

6 svežih inčunov,

½ kg užitnih klapavic ali dagenj

1 kozarec paradižnika iz pločevinke

1 manjša čebula

1 dcl suhega belega vina

2 stroka česna,

2 ščepca origana

čajna žlička sladkorja,

ščepec soli

6 jedilnih žlic oljčnega olja

 

Priprava:

  • Približno polovico moke pomešamo z vso mlačno vodo, dobro premešamo in pustimo stati 20 minut. Nato dodamo nadrobljen kvas, premešamo in pustimo stati še 30 minut. Dodamo natrto morsko sol in postopoma vmešavamo preostalo moko. Testo živahno gnetemo deset minut; dobiti moramo voljno in gladko testo, ki je mehko na dotik, a se nam ne lepi na roke. Če je premehko, dodamo moko. Testo pomokamo in ga pustimo v posodici vzhajati 30 minut.
  • Pečico segrejemo na 250 ° C in se lotimo omake.
  • Segrejemo dve žlici oljčnega olja in na njem na hitro prepražimo drobno sesekljana stroka česna. Ko zadiši, prilijemo paradižnikovo omako, dodamo žličko sladkorja in pustimo vreti 10 minut, da se omaka zgosti, morebitni večji kosi paradižnika pa se razpustijo. Dodamo ščepca origana, blago solimo in odstavimo z ognja.
  • Klapavice ali dagnje speremo pod tekočo vodo in jim odstranimo kosmate brade. Lignja očistimo, odstranimo kost, drobovino in glavo, lovke in trup pa narežemo na trakove oziroma za grižljaj velike koščke. Enako naredimo z muškatno hobotnico. Inčunom odstranimo glavo in drobovino ter jih s prsti filiramo ter razpolovimo.
  • V večjem loncu segrejemo dve žlici oljčnega olja in na močnem ognju prepražimo školjke. Ko spustijo vodo, zmanjšamo ogenj in prilijemo približno 1 dcl suhega belega vina. Pustimo jih vreti toliko časa, da se odprejo, približno 10 minut, vmes posodo pretresamo, da se vse školjke premešajo s tekočino in lažje odprejo. Školjke odcedimo in jim odstranimo meso.
  • V ponvi segrejemo preostali žlici oljčega olja in na njem prepražimo očiščene fileje sardonov in koščke lignjev in muškatne hobotnice. Po nekaj minutah, ko tekočina izhlapi, odstavimo z ognja.
  • Vzhajano testo preložimo na pomokano površino in ga razvlečemo ali razvaljamo na tanek pravokotnik dimenzij pekača. Pekač naoljimo in nanj pazljivo prestavimo testo, ki ga ročno še popravimo ob robovih, da se čim bolje prilega pekaču.
  • Po testu prelijemo pripravljeno paradižnikovo omako (ne preveč, ker bo pica premokra) in jo z žlico enakomerno porazdelimo po površini. Nato porazdelimo še popečene sardone, lignja, hobotnico in školjke. Čez vse posujemo na drobno narezane kolobarje čebule in denemo peč za pet minut na spodnji nivo razgrete pečice. Po tem času pico prestavimo še za dve, tri minute na najvišji nivo, da se sestavine nekoliko zapečejo.
  • Vzamemo iz pečice, razrežemo na kose in takoj ponudimo kot malico, večerjo ali kosilo ob spremljavi sklede sezonske solate.