BBC o Sloveniji kot o kulinaričnem biseru

Slovenija po njihovem pisanju postaja prepoznavna zlasti na kulinaričnem zemljevidu Evrope.

Objavljeno
22. maj 2013 11.45
dja_pr' bizjak
S. M., Delo.si
S. M., Delo.si

»Pozabite na morebitne podobe o socialistični bedi,« pravi novinarka Robin McKelvie v svojem prispevku. »Sodobna slovenska kulinarika je ena najbolj vznemirljivih v Evropi.«

Kar, piše, ni nič presenetljivega, saj so v soseščini epikurejske težkokategornice, kot so Italija, Avstrija, Hrvaška (ki slovi po svoji morski hrani) in Madžarska (znana po svojih papriciranih jedeh).

Zapisala je, da je Slovenija, ki sodi bolj v srednjo Evropo kot na Balkan, po osamosvojitvi kmalu nadoknadila izgubljeni čas. Ljubljana se je preoblikovala v oazo za pešce, ki jo poživljajo številni lokali na prostem. Kolaž srednjeveških, baročnih in zgradb v slogu Art Nouveau sije enako svetlo kot se svetijo blešče vode reke Ljubljanice. In čeprav je evrokriza prizadela tudi Slovenijo, se zdi, piše novinarka, da se ni dotaknila duha ljubljanske kulinarične scene, piše BBC.

Mesto je preplavljeno s kotički, kjer se mimoidoči zlahka dobro najedo. Med njimi se bohotijo stojnice s svežo morsko hrano in tiste, ki ponujajo tipično balkansko hitro hrano, kot je burek. V lokalih ponujajo krožnike s solato, ki, kot poudarja novinarka, je zrasla le nekaj metrov stran od kamnitih ulic v središču starega mesta. V tradicionalnih gostilnah strežejo z začinjenim golažem, v uglajenih restavracijah pa z zahtevnimi jedmi, kot so tiste s tartufi, ki rastejo na jugu države, in ki jih pospremijo z odličnimi, čeprav podcenjenimi vini.

Kot pionirja slovenske kulinarične renesanse je izpsotavila chefa Janeza Bratovža. Restavracija JB, ki jo je v središču mesta odprl leta 2001, je po njenem ena od ključnih postaj za potujoče gastronome; leta 2010 je bila na 89. mestu med stotimi najboljšimi restavracijami na svetu.

»Moja kuhinja mediteranska z globalnimi vplivi - visoka francoska in nostalgična slovenska. Pred leti je bila elitna iz preprostega razloga, ker je bilo malo drugih tovrstnih restavracij. Toda danes bi moja tedanja kuhinja veljala za povprečno,« ji je povedal Bratovž.

Omenila je še novince, tako imenovane predstavnike novega vala. Med njimi je izpostavila restavracijo Valvasor, ki je od zunaj videti, kot piše, kot podoba iz bleščečih strani modnih revij. A, dodaja, ne gre za obliko, ki bi prevladala nad vsebino; še posebej ne, če gosti poskusijo denimo domače idrijske žlikrofe.

Novinarka Robin McKelvie se je podala tudi v druge slovenske kraje. Pohvalila je slovensko avtocestno omrežje, zaradi katerega lahko obiskovalci »Evrope v malem« zjutraj smučajo v Alpah in se popoldne okopajo v Jadranskem morju. Obenem si lahko privoščijo avstrijsko, italijanski, madžarsko ali balkansko cuisine.

Omenila je še Kobarid, mestece, ki morda - tako novinarka - od vseh v državi najbolj slovi po svoji vrhunski ponudbi dobrot in ki je priljubljena točka zlasti italijanskih gostov.

In pa Piran, kjer so jo očarale restavracije na obali z morsko hrano, malvazijo in za dve tretjini nižjo ceno kot v Parizu ali Londonu.