Zaporna kazen za blogerja

Sodišče je egiptovskega blogerja Abdula Karima Sulimana obsodilo na štiri leta zaporne kazni zaradi žaljenja islamske vere in egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka.

Objavljeno
22. februar 2007 17.55
Hosni Mubarak
Aleksandrija - Sodišče v egiptovski Aleksandriji je egiptovskega blogerja Abdula Karima Sulimana obsodilo na štiri leta zaporne kazni zaradi žaljenja islamske vere in egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka. 23-letnega Sulimana so aretirali lanskega novembra, ker je na svoji spletni strani objavljal domnevno protiverske spise.

Suliman je sicer že kot nekdanji študent kairske univerze Al Azhar na spletu objavljal svoje pozive k reformam. Prvič so ga aretirali leta 2005, potem ko je na svojem spletnem dnevniku oziroma tako imenovanem blogu na strani karam903.blogpot.com objavil vrsto kritik na račun nasilnega odziva muslimanov po predstavi v koptski cerkvi v Aleksandriji leta 2005, ki naj bi po mnenju muslimanov "žalila islam".

Suliman je konec oktobra 2006 zaradi protiverskih izjav na svojem blogu v zaporu že preživel 13 dni, oblasti pa so mu zaplenile tudi njegove knjige in osebne zapiske. Zaradi kritik na račun nekaterih konzervativnih predavateljev na univerzi Al Azhar so ga iz univerze izključili, očitkov pa je bil deležen tudi zaradi domnevnega spodbujanja sekularizma in pravic žensk.

Na Sulimanovem sojenju pa je prisostvoval tudi egiptovski duhovnik Osama Mustafa Hasan, znan tudi pod imenom Abu Omar, ki naj bi ga februarja 2003 v Milanu ugrabili agenti CIA in ga preko ameriških oporišč v Italiji in Nemčiji prepeljali v Egipt. Tam naj bi nekdanjega imama v mošeji v Milanu, ki so mu v Italiji v preteklosti odobrili politični azil, mučili, nato pa izpustili in ponovno aretirali. "Bil sem žrtev groznih oblik mučenja v egiptovskih zaporih," je poudaril Hasan, ki je obenem pokazal tudi svoje brazgotine in rane.

Italijanska sodnica Caterina Interlandi je sicer na milanskem sodišču nedavno odločila, da se bo zaradi ugrabitve Abu Omarja 8. julija začel sodni proces proti nekdanjim 26 agentom ameriške obveščevalne agencije CIA in petim Italijanom.