Alternativa: Socialni dialog nekakovosten

Socialni dialog na regionalni in podjetniški ravni je nekakšna "siva lisa" socialnega dogovarjanja, meni generalni sekretar Alternative Zdenko Lorber. S projektom S partnerskim sodelovanjem do boljšega socialnega dialoga bodo skušali povezati sindikate na regionalni ravni.

Objavljeno
26. oktober 2009 14.09
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Ljubljana - Slovenska zveza sindikatov Alternativa bo prek projekta S partnerskim sodelovanjem do boljšega socialnega dialoga, ki ga sofinancira Evropski socialni sklad, skušala izboljšati socialni dialog in povezanost sindikatov na regionalni ravni. Projekt bodo izvajali v osrednjeslovenski, goriški in zgornje podravski regiji, trajal pa bo do marca 2011.

V omenjenih regijah delujejo številne podružnice sindikatov, vendar je opaziti njihovo razdrobljenost - aktivnosti so slabo usklajene, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani opozoril vodja projekta Bojan Goljevšček.

 

Lorber: Socialni dialog v zadnjem času nekakovosten

 

Tako bodo s projektom, ki je vreden 235.000 evrov, v 85 odstotkih pa ga financira Evropski socialni sklad, skušali izboljšati sodelovanje različnih sindikatov v podjetjih, pa tudi v lokalnih skupnostih. Okrepiti želijo socialni dialog na podjetniški, regionalni in tudi medregionalni ravni.

 

Socialni dialog na regionalni in podjetniški ravni je nekakšna "siva lisa" socialnega dogovarjanja v Sloveniji, meni generalni sekretar Alternative Zdenko Lorber. Dialog na državni ravni, v okviru Ekonomsko socialnega sveta (ESS), je v preteklosti deloval uspešno, v zadnjem času pa po njegovih besedah ni kakovosten.

 

"Ob krizi se je pokazala zlaganost delovanja ESS oz. vsega, čemur rečemo socialni dialog. Smo na prelomu, ko se je, poleg samega formalnega sodelovanja v dialogu, treba vprašati o učinkovitosti dogovarjanja. Če je treba okrog nekaterih aktualnih tem iti na ulico, je vprašanje, kako lahko govorimo o učinkovitosti socialnega dialoga," pravi Lorber. Sindikalna centrala Alternativa se bo udeležila sindikalnih demonstracij 28. novembra v Ljubljani, je potrdil.