Del tovarne bodo podrli, del ohranili

Tovarna sladkorja Ormož bo najbrž že petindvajseta ali šestindvajseta tovarna sladkorja v Evropski uniji, ki jo bodo zaprli, razgradili in deloma podrli.

Objavljeno
15. januar 2007 07.10
Tovarna sladkorja Ormož
Ormož – Tovarna sladkorja Ormož bo najbrž že petindvajseta ali šestindvajseta tovarna sladkorja v Evropski uniji, ki jo bodo zaprli, razgradili in deloma podrli. Sladkorna reforma je tako usodo namenila približno 80 tovarnam, da bi proizvodnjo sladkorja zmanjšala za predvidenih šest milijonov ton na leto. Z doslej zaprtimi tovarnami se je zmanjšala za 1,4 milijona ton, ormoških skoraj 53 tisoč ton pa ne bo bistveno povečalo v Uniji odpravljenih zmogljivosti.

Če hočejo lastniki ormoške tovarne za zapiranje, razgradnjo, ekološko sanacijo in socialni program za zaposlene dobiti predvidenih 38,5 milijonov evrov iz evropskih skladov za prestrukturiranje, morajo pred tem položiti bančno garancijo za 120 odstotkov predvidene vrednosti. Če bo torej v Uniji sprejet program zapiranja ormoške tovarne, ki ga sedaj obravnava slovenska vlada, do konca januarja pa ga mora poslati v Bruselj, bo morala tovarna zadovoljiti Bruselj s kar 46 milijoni evrov bančne garancije. To Unija tudi unovči, če zapiranje in sanacija potem ne tečeta po sprejetem programu.

Več si preberite v današnjem Delu!