Afera konjsko meso tudi v Sloveniji

Konjsko mesto so našli v izdelku hrvaškega proizvajalca Ledo (lazanja), za katerega je bila uporabljena surovina proizvajalca iz Luksemburga.

Objavljeno
19. februar 2013 17.47
FRANCE-ROMANIA-FOOD-HEALTH-FILES
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo

Prve analize odvzetih vzorcev izdelkov z govejim mesom, v katerih bi potencialno lahko bilo namesto govedine konjsko meso, so tudi v Sloveniji odkrile potvorbo.

Med 29 izdelki, katerih vzorce so konec preteklega tedna vzeli inšpektorji v prodajni mreži pri nas in jih dali v analizo za DNK, so v laboratoriju Nacionalnega veterinarskega inštituta pri enem potrdili vsebnost konjskega mesa.

Gre za izdelek hrvaškega proizvajalca Ledo (lazanja, 450 gramov), za katerega je bila uporabljena surovina proizvajalca Trado SA iz Luksemburga, inšpektorji pa so ga vzeli iz prodaje v trgovini Interspar BTC v Ljubljani. Po potrditveni analizi, da je v izdelku konjsko meso, so inšpektorji Urada za varno hrano za živilo odredili umik iz prodaje.

Po podatkih urada je pregled potencialno spornih živil s konjskim mesom pri nas pokazal, da je v slovenski prodajni mreži 350 različnih živil. Vzorčenje in ugotavljanje morebitne spornosti z zavajajočim označevanjem se še nadaljuje, so zagotovili odgovorni.