Davčna svetovalka Vida gre v pokoj

Stroški za njeno vzdrževanje so previsoki. Na Dursu pa medtem že razvijajo lastno rešitev.

Objavljeno
02. februar 2014 13.29
M. Č., Delo.si/STA
M. Č., Delo.si/STA

Ljubljana - Zaradi visokih stroškov na Davčni upravi RS (Durs) sedem let po uvedbi razmišljajo o upokojitvi virtualne davčne svetovalke Vide, poroča STA.

Ker so omejeni s finančnimi sredstvi, razvijajo lastno rešitev, ki bo zavezancem namesto plavolaske posredovala odgovore na vprašanja o davkih.

Inteligenten informacijski sistem za odgovarjanje na pogosta vprašanja davčnih zavezancev, imenovan Vida, je na Dursu zaživel pred natanko sedmimi leti, 1. februarja 2007.

Sprva je Vida odgovarjala na vprašanja s področja dohodnine, pozneje pa so sistem dopolnjevali tudi z bazo podatkov za odgovarjanje na vprašanja o drugih davkih.

Vzpostavitev sistema so takrat zaupali švedski družbi Artificial Solutions Scandinavia, njegovo vrednost pa je v letu 2006 znašala 155 milijonov tolarjev (648.000 evrov). Dodatno jih vsako leto bremenijo stroški za licence, vzdrževanje, nadgradnje baze podatkov in podaljšanje garancije za strojno opremo.

Zdaj na Dursu razvijajo lastno rešitev, saj so omejeni s finančnimi sredstvi. Ob tem zagotavljajo, da bo nova rešitev vsekakor vsebovala tudi sporočanje informacij o izdanih informativnih izračunov dohodnine na podlagi sporočene davčne številke posameznega zavezanca. Ugotavljajo namreč, da so zavezanci Vido najpogosteje spraševali ravno po tovrstnih informacijah.