Davčne blagajne: igra z računi po 2. januarju

Izdajatelji računov bodo jutri lahko preizkušali, ali njihove naprave in sistem delujejo, hkrati z njimi bodo vadili kupci.

Objavljeno
30. november 2015 13.40
*imo* FT-ILUSTRACIJA
K. F.
K. F.

Slovenski potrošnik bo od 1. decembra skupaj s prodajalci lahko vadil davčno potrjevanje računov, ki bo obvezno od 2. januarja 2016. Danes še ni mogoče reči, kje vse bodo že stale davčne blagajne, ko se bo jutri začelo poskusno obdobje, ki bo trajalo ves mesec.

Roka za obvezno potrjevanje ne bodo odmaknili

Pred začetkom poskusnega delovanja informacijskega sistema finančne uprave za potrjevanje računov je iz uradnih virov mogoče izvedeti, da bo sistem davčnih blagajn brez dvoma obvezen od 2. januarja 2016, čeprav so nekateri razvijalci programov, sploh manjši, zaradi različnih težav poskušali doseči, da bi rok premaknili za šest mesecev.

Roka za obvezno uporabo davčnih blagajn ne bodo premaknili na poznejši datum, poudarjajo na ministrstvu za finance: »Sez­nanjeni smo s pobudami nekaterih zavezancev za odlog uveljavitve sistema obveznega davčnega potrjevanja računov. Na ministrstvu in v finančni upravi pozorno spremljamo potek prilagajanja davčnih zavezancev na sistem davčnega potrjevanja računov in dileme, ki se pojavijo, sproti obravnavamo.«

Danes bodo v finančni upravi že vedeli, koliko izdajateljev računov se bo lahko že na začetku vključilo v poskusno potrjevanje prek njenega informacijskega sistema. Zavezanci, njihovi pooblaščeni servisi in ponud­niki programov za davčne blagajne namreč od 16. novembra prek sistema eDavki naročajo in prevzemajo brezplačna namenska digitalna potrdila – kolikor jih pač želijo –, ki jih izdaja ministrstvo za javno upravo. »Potrdila so nujno potrebna za delovanje davčne blagajne,« poudarjajo v finančni upravi, ki bo v torek takoj na začetku dneva vključila svoj informacijski sistem.

Najprej namensko potrdilo


Brez namenskega potrdila, ki ga ne bo mogoče uporabljati nikjer drug­je, elektronskih naprav za izdajanje računov ne bo mogoče vključiti v informacijski sistem finančne uprave, tudi med enomesečnim poskusnim delovanjem ne. Do petka je prek elektronskega sistema eDavki, ki ga podjetja uporabljajo za poslovanje s finančno upravo, 5340 različnih zavezancev prevzelo 6277 namenskih digitalnih potrdil. Število hitro narašča, pravi Stojan Glavač z generalnega finančnega urada. Iz teh podatkov je torej mogoče sklepati, koliko zavezancev bo 1. decembra že imelo osnovno orodje, ki jim bo omogočalo vstop v informacijski sistem za potrjevanje računov, kljub temu pa ni mogoče predvideti, koliko jih bo davčne blagajne res zagnalo že v torek.

»Poskusno obdobje je namenjeno izdajateljem računov, ne potrošnikom. Vsekakor pa kupcem priporočamo, da tudi po poskusnem obdobju vedno vzamejo račun, da bi se izognili kaz­ni, in so pozorni na napake. Če naletijo na težave, naj o tem obvestijo finančno upravo,« pravi Jasmina Bevc Bahar iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Inšpektorji bodo decembra svetovali

Na račun je vsaj do izhoda iz trgovine treba paziti že zdaj, saj dogajanje marsikje nadzorujejo varnostniki, ki od kupca lahko zahtevajo, naj pred njimi izprazni cekar in dokaže, da je plačal vse izdelke. Od 2. januarja bodo v bližini prodajnih mest stali še inšpektorji finančne uprave ali trž­ne inšpekcije, ki bodo prvi delovni dan novega leta že smeli izreči kazni.

December pa bodo tudi kupci lahko izkoristili za privajanje na nova pravila, zato na generalnem finančnem uradu poudarjajo: »Decembra bomo zavezance za davčno potrjevanje računov in občane, torej kupce, informirali in jih spodbujali, naj se po novem letu ravnajo po zakonu.«

Tako se bodo tudi kupci lahko podučili, kateri podatki morajo biti na računu, ki ga bo prodajalec z davčno blagajno natisnil na prodajnem mestu. Ročno izpisana potrdila iz vezane knjige računov, na katerih je oznaka finančne uprave, bodo ostala, kakršna so zdaj, med poskusnim obdobjem in po 2. januarju 2016. Po zakonu o davčnem potrjevanju računov, ki ureja sistem davčnih blagajn, kupcu namreč že prvi delovni dan novega leta grozi 40 evrov globe, če bo poslovni prostor zapustil brez potrdila o plačilu blaga ali storitev.

V uradnem listu podrobnosti o obvsetilu

V najnovejši, 90. številki uradnega lista, ki je izšla v petek, je ministrstvo za finance objavilo nove spremembe in dopolnitve pravilnika o izvajanju zakona o davčnem potrjevanju računov. Z njimi podrobno opisuje letak s pojasnilom o dolžnostih prodajalca in kupca, ki ga bodo morali lastniki namestiti v lokale: podlaga bo zelena, napis v belih črkah. Pravilnik določa tudi nove podrobnosti o računih za storitve prek avtomatov.

Od trgovcev in lastnikov drugih prodajnih mest bo decembra odvisno, koliko možnosti za navajanje na sistem davčnih blagajn bodo imele njihove stranke. Po pojasnilih Trgovinske zbornice Slovenije se bo večina trgovskih podjetij, ki imajo večji obseg poslovanja, v poskusno delovanje sistema za potrjevanje računov najprej vključila z nekaj blagajnami, nato pa do 2. januarja 2016 postopno na vseh prodajnih mestih. »Priprave na uvedbo davčnih blagajn potekajo zelo aktivno,« poudarjajo v trgovinski zbornici.

Slovenci se bodo spet igrali z računi

Po 2. januarju 2016, ko bo sistem davčnih blagajn obvezen, se bodo slovenski potrošniki spet igrali z računi, tako kot so se ob uvedbi davka na dodano vrednost pred skoraj 20 leti. Nagradna igra bo, zagotavljajo na ministrstvu za finance, podrobnosti bo finančna uprava objavila v drugi polovici decembra.

Igro zdaj še načrtujejo, pravila in nagrade bodo natančno opisali v pravilniku, poudarja Stojan Glavač z generalnega finančnega urada. Proti koncu decembra bo znano, kakšne nagrade si lahko obetajo igralci, ki bodo v igri sodelovali z računi, in koliko denarja bo na voljo za posamez­no žrebanje. Znano je že, da bodo igralci podatke lahko pošiljali tudi s pametnimi telefoni prek kod, ki bodo obvezna sestavina računov.