Davek za garažo bo nižji, če bo pritiklina stanovanja

Lastniki stojijo v dolgih vrstah v vrsti pred Gursom tudi z vprašanji o visoki obdavčitvi garaž, Boštjan Boh pravi, čas je za združitev.

Objavljeno
22. februar 2014 14.29
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
Katarina Fidermuc, gospodarstvo

Ljubljana – Geodetska uprava s sistemom naročanja strank, ki ga je uvedla januarja, ni mogla preprečiti gneče na območnih upravah in pisarnah. Lastniki nepremičnin poskušajo tam urejati tudi podatke o nepremičnini, od katerih je odvisna stopnja obdavčitve, to pa ni mogoče.

Zaskrbljeni lastniki si podajajo kljuko v svetovalnih pisarnah

»Vrsta v geodetski pisarni v Ljubljani in tudi v drugih krajih, na primer v Kopru, Mariboru in Domžalah nastajajo, ker se lastniki nepremičnin ne naročijo vnaprej, ampak pridejo nenaročeni v času uradnih ur,« pravi Karmen Jereb iz službe za obveščanje javnosti pri geodetski upravi (Gurs). Geodeti so pričakovali, da se bo pritisk nanje začel stopnjevati, ko bodo lastniki nepremičnin začeli dobivati obvestila o svojih nepremičninah z informativnimi izračuni davka, in to se je po 14. februarju tudi zgodilo.

»Že ves teden prihajajo stranke k meni z obvestili o svojih nepremičninah, samo danes jih je bilo petnajst, telefoni zvonijo nenehno. Iz obvestil vidim, do kakšnih anomalij je prišlo pri vrednotenju nepremičnin. Med primerljivimi nepremičninami so velikanske razlike. Ne morem verjeti, kaj vse so lastniki vpisovali med množičnim popisom. V obvestilih boste našli napak, kolikor jih hočete,« pravi tudi lastnik zasebnega podjetja in podpredsednik Združenja ocenjevalnih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije Boštjan Boh, ki je po izobrazbi geodet.

»Moja garaža z 0,5 odstotka, tetina z 0,15?«

Lastniki stanovanj v blokih z garažami v kletnih etažah so iz obvestil ugotovili, da bo njihovo stalno bivališče obdavčeno z 0,15 odstotka davčne osnove, garaža z 0,5 odstotka. »Za svoj parkirni prostor pod blokom, ki sem ga morala kupiti skupaj s stanovanjem, bom plačala 0,5 odstotka davka, moja teta pa 0,15,« se čudi Kranjčanka. »Garaže v kletnih etažah blokov bodo obdavčene z 0,5 odstotka davčne osnove, če niso opredeljene kot pritikline stanovanja. V tem primeru je zapisano, da stanovanju z določeno številko stavbe pripada še garaža ali parkirišče, ponavadi tudi klet. Ko sem za svoje stranke urejal etažno lastnino, sem garažo in klet lahko navedel kot posebni del, zato da ju je stranka lahko prodala posebej. Zdaj se je takšna rešitev izkazala za slabo, ker bodo ti lastniki tako za garažo plačali veliko več davka,« pravi Boštjan Boh.

Stroka: zdaj so smotrne združitve

Garažo je mogoče spet združiti s stanovanjem, a to je mogoče izpeljati le z elaboratom za kataster stavb, kar pa je za lastnika dodatni strošek, pravi sogovornik: »Združitev je mogoča, če so obremenitve enake pri garaži in stanovanju – na, primer, če je hipoteka na stanovanju, mora biti enaka tudi na garaži, paziti je treba na solastništvo.« Tudi lastnikom, ki so v hiši uredili dve ločeni stanovanji, svetuje, naj ju spet združijo, če je to mogoče, ker bo davčna osnova za (enotno) hišo nižja kot za dve ločeni stanovanji v njej: »Vedno poudarjam, da lahko optimiziramo nepremičnine, ne da bi goljufali državo, in tako zmanjšamo stopnjo njihove obremenjenosti z davkom. Zdaj je smotrno, da nepremičnine spet združujemo.«

Dobro premislite, preden začnete popravljati

Popravkov o nepremičninah v katastru stavb pri Gursu, ki jih je mogoče doseči le z elaboratom, ne bo mogoče izpeljati do 31. marca, ki je letošnji rok za popravo podatkov. »Gurs zdaj odpravlja napake, za katere so lastniki nepremičnin izvedeli iz obvestil. Če zdaj oddam elaborat parcelacije, bom odločbo najbrž dobil prihodnje leto. Odzivni čas Gursa se približuje enemu letu. Ves čas že opozarjam, da nimamo časa, da bi se prilagodili zakonu o davku na nepremičnine,« ugotavlja Boštjan Boh.

Lastnikom svetuje, naj z določitvami o nepremičninah, kakršni sta na primer ustanovitev služnosti in združevanje delov, vendarle počakajo toliko, da bodo vedeli, kaj bodo o novem davku sklenili ustavni sodniki, ki so začasno zadržali odmero v letu 2014.