O kupcu Adrie Airways: Ujemi 4K, če moreš

Podjetje 4K KNDNS gmbh, ki bo dokapitaliziralo Adrio, je bilo ustanovljeno 3. decembra lani s 25.000 evri ustanovnega kapitala.

Objavljeno
20. januar 2016 20.30
Luka Jakše, Anuška Delić
Luka Jakše, Anuška Delić
Ljubljana – Kot ključna oseba v operaciji nakupa Adrie Airways se kaže Martin Vorderwülbecke. Mož je v preteklosti hotel v Nemčiji postaviti medijsko agencijo DADD, vendar ga je spodneslo slabo vodenje podjetja. Edini uspeh njegovega 4K Investa je nakup verige 23 trgovin na Finskem.

Münchensko podjetje 4K KNDNS gmbh, ki bo formalno dokapitaliziralo in odkupilo Adrio, je bilo ustanovljeno 3. decembra lani s 25.000 evri ustanovnega kapitala. Zastopnik podjetja pa je Vorderwülbecke. Na istem naslovu v bavarski prestolnici pa je zastopnik tudi podjetja 4K ND gmbh, ki ima prav tako 25.000 evrov kapitala. Podjetje je sicer ustanovil že konec devetdesetih, ko se je imenovalo HDI Vier CE in je imelo tri milijone takratnih mark kapitala. Preimonoval ga je leta 2013, ko se mu je sesul medijski posel.

Na istem naslovu naj bi našli tudi 4K Invest, ki pa v Nemčiji ni registriran kot podjetje, ampak verjetno deluje kot pisarna, ki povezuje tri konce Evrope. Mimogrede, domena njihove spletne strani (4k.ag) je registrirana na Antigvi.

Skok na Otok

Kot predstavnik pisarne se pojavlja Holger Kowasch, ki je hkrati zastopnik 4K Invest International iz Birminghama v Veliki Britaniji. To je bilo ustanovljeno septembra 2013 in izdalo tisoč delnic. Vse je po ceni en evro za kos kupil Igor Toninelli, ki je še vedno edini delničar.

Pot v Luksemburg

Obe podjetji na münchenskem naslovu pa imata lastnika v luksemburškem mestu Musbach. To je 4K Invest Central S.à.r.l. s tridesetimi tisočaki osnovnega kapitala, ta pa je v lasti 4K Invest S.A., ki je bil ustanovljen marca 2014 s 70.000 evri kapitala. Na istem naslovu je registriran še 4K Invest Lux SCSp, ki je prav tako v lasti 4K Invest S.A.

Polet na Malto in nazaj

Lastniške povezava pa od tod peljejo na Malto v Lanterne Holding Limited, ki pa je po podatkih malteškega registra podjetij v 99-odstotni lasti BluO Holding F2 iz znanega naslova v Munsbachu v Luksemburgu. Ta holding se je sicer pred časom preimenoval v PerformanZ Holding. In je od novembra 2015 v prostovljni likvidaciji.

Pri tem je treba opozoriti, da sama likvidacija ne pomeni, da je (morebitno) premoženje 4K podjetij ogroženo, saj je registriranih še precej povezanih podjetij, ki se začnejo z imenom BluO, na katera so lahko prenesli premoženje.

Pot do BluO Holdinga pa ne pelje samo prek Malte, ampak tudi iz Münchna, saj je (bil) Vorderwülbecke s svojim nekdanjim poslovnim partnerjem Petrom Löwom, ki velja za glavnega krivca propadle medijske zgodbe, ustanovitelj holdinga BluO v bavarski prestolnici in je prek nje tudi obvladoval BluO Holding F2 v Luksemburgu.

Pot v X

Navedbe na spletni strani münchenske pisarne 4K Invest, da imajo za seboj sto milijon evrov zasebnega kapitala v luksemburškem skladu, nam ni uspelo dokazati. Našli smo le zaključeno transkacijo v začetku lanskega leta, ko so od finskega veletrgovca Kesko kupili manjšo verigo trgovin Anttila za milijon evrov. V letu dni so od 1500 zaposlenih odpustili 33 delavcev in verigi dodali štiriindvajseto trgovino.