Križanič: Banka Koper in Unicredit nista resno vzeli jamstvene sheme

Unicredit banka Slovenije in Banka Koper nista dovolj premislili pred prijavo na sodelovanje na prvih avkcijah v okviru izvajanja jamstvene sheme za podjetja. SID banka bo zato v prihodnje naredila selekcijo vabil.

Objavljeno
21. avgust 2009 19.54
An.B./STA
An.B./STA
Idrija - Unicredit banka Slovenije in Banka Koper sta se neresno javili oz. nista dovolj premislili pred prijavo na sodelovanje na prvih avkcijah v okviru izvajanja jamstvene sheme za podjetja. Zato bo SID banka v prihodnje naredila selekcijo vabil, s čimer bo preprečila tak način obnašanja, je povedal finančni minister Franc Križanič.

 

Križanič je ob robu današnjega obiska v Hidrii in Kolektorju dejal, da so bile prav zaradi bank, ki sta sodelovali v prvi avkciji, ena pa kasneje tudi v drugi avkciji - gre za Banko Koper in Unicredit banko Slovenije -, težave. Na jesenskih avkcijah naj bi se izvajanje jamstvene sheme precej izboljšalo.

 

Kvoti iz prvih dveh avkcij v okviru izvajanja jamstvene sheme za podjetja sta bili le deloma izkoriščeni, saj je bilo od jamstvenih kvot v višini 210 milijonov evrov skupno odobrenih oz. je v postopku odobritve za 132,7 milijona evrov posojil podjetjem. SID banka, ki je zadolžena za izvajanje sheme, je 15. in 24. junija povabila banke k sodelovanju na prvih dveh avkcijah za pridobitev deležev jamstvene kvote. Ta teden pa se je bankam iztekel rok za oddajo seznamov predlaganih posojil po drugi avkciji.

 

Razpisana kvota jamstev v prvi avkciji je bila 60 milijonov evrov, stopnja najvišjega tveganja, ki ga za to avkcijo prevzema država, je 50-odstotna. V drugi avkciji pa je bilo bankam ponujenih za 150 milijonov evrov državnih jamstev, država pa je prevzela največ 40 odstotkov tveganja. Obe avkciji sta bili izvedeni za vse tri bonitetne razrede skupaj (A, B in C).

 

Na povabilo SID banke, ki je zadolžena za izvajanje sheme, se je v prvi avkciji odzvalo 14 bank z 20 ponudbami. Uspešne so bile tri ponudbe, in sicer z več kot 60-odstotnim deležem prevzetega tveganja bank, kar pomeni, da je država prevzela največ 40 odstotkov tveganja. Banki, ki jima je bila dodeljena jamstvena kvota, sta bili Unicredit banka Slovenije in Banka Koper.

 

Pri drugi avkciji pa se je za jamstveno kvoto potegovalo 13 bank s 23 ponudbami. Uspešnih je bilo deset ponudb, in sicer z več kot 65-odstotnim deležem prevzetega tveganja bank, kar pomeni, da je država prevzela največ 35 odstotkov tveganja. Banke, ki jim je bila dodeljena jamstvena kvota, so bile Unicredit banka Slovenija, Deželna banka Slovenije, Abanka Vipa, NKBM, Hypo
Alpe Adria Bank in Factor banka.

 

Rezultati prvih dveh avkcij o le delni izkoriščenosti so po navedbah ministrstva presenetljivi, saj je bilo glede na agresivno licitiranje bank ob avkcijah pričakovati večjo realizacijo, še posebej v luči dejstva, da so bili pogoji bankam znani vnaprej.