Črpanje evropskih sredstev letos menda boljše kot prej

Premier je od ministrice menda zahteval tudi poročilo o Stožicah in uspešnosti zakona o razvojni pomoči Pomurja.

Objavljeno
14. april 2011 20.19
Posodobljeno
14. april 2011 20.19
Silva Čeh, gospodarstvo
Silva Čeh, gospodarstvo
Ljubljana – Kaj se dogaja v vladni službi za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVRL), ki jo je včeraj kljub kopici kriznih sestankov, tako rekoč na vrat na nos (tako je bilo videti), obiskal premier Borut Pahor? So to problemi črpanja evropskih sredstev, so to pomurske razvojne zagate (pomurski zakon), so to kršitve črpanja denarja (primer Stožic in še česa drugega) ali pospešene kadrovske zamenjave, ki jih izvaja ministrica za lokalno samoupravo in regionalno politiko Duša Trobec Bučan?

Premier Pahor je po sestanku povedal, da srečanje ni bilo izredno, ampak le eden njegovih rednih obiskov, in da črpanje evropskih sredstev, čemur sta z ministrico namenila veliko pozornosti, poteka dobro. V zadnjem času namreč kroži čedalje več informacij, da je črpanje evropskih sredstev slabo, poleg tega je ministrica Trobec Bučan domnevno zamenjala ali odstavila vsaj devet ljudi, večinoma na pomembnih »kohezijskih« mestih. Tako naj bi začela tudi postopek zamenjave direktorice urada za kohezijsko politiko Mateje Čepin. Neuradno je bilo mogoče izvedeti, da bi utegnilo biti včerajšnje hitro srečanje Pahorja in Trobec Bučanove povezano tudi z zadnjimi zapleti pri izvajanju pomurskega zakona in financiranju Stožic.

Uradno, če tako povzamemo poročilo STA, sta govorila o črpanju sredstev EU, in premier Pahor je menda ocenil, da delo poteka dobro. V letošnjem trimesečju smo v državni proračun povrnili 233 milijonov evrov ali za 160 odstotkov več kakor lani. Sicer pa je Pahor pohvalil vse, ki izvajajo projekt črpanja evropskih sredstev. O odločitvah o kadrovskih zamenjavah, tudi direktorice urada za kohezijsko poltiko na SVRL, je menda dejal, da je zanje odgovorna ministrica sama, ki bo svoje odločitve in rezultate maja predstavila tudi v parlamentu.

Nekdanja ministrica za lokalno samoupravo in regionalno politiko Zlata Ploštajner upa, kakor je povedala za Delo, da bo organ upravljanja evropskih sredstev pri nas, kar pač SVRL je, uspešno delal tudi v prihodnje in ne bodo nastajali zastoji pri črpanju evropskih sredstev, saj ima to lahko tudi pomembne javnofinančne posledice. Jasno je, da je Slovenija odvisna od njih. Ploštajnerjeva je poudarila, da je urad za kohezijsko politiko, kjer naj bi zdaj potekal postopek zamenjave direktorice Mateje Čepin, delal dobro.

In kje so po mnenju ministrstva za finance, ki je tudi plačilni organ za evropska sredstva, glavne težave pri črpanju evropskih sredstev v Sloveniji? Z ministrstva so za odgovorili: »Z zornega kota ministrstva za finance je glavna težava, da Slovenija ne črpa tistega dela evropskega denarja, ki ga je že založila iz državnega proračuna. Zahtevki za povračilo evropskih sredstev se ministrstvu za finance ne pošiljajo sproti, zato prihaja do zaostankov med izplačili (zalaganjem) in povračili (črpanjem). Zato je ministrstvo za finance na zadnji seji vlade predlagalo sklepe, ki zavezujejo vsa ministrstva, vključena v izvajanje kohezijske politike, k pospešitvi vseh aktivnosti v povezavi s črpanjem. Vsekakor pa je treba poudariti, da je stanje letos kljub temu precej boljše kot pretekla leta.«