Dars razsrdil ministra Černača

Cestninska postaja Log še stoji: ker Dars ni izpolnil naročila, ministrstvo kliče upravo na odgovornost.

Objavljeno
15. maj 2012 19.56
Aleš Stergar, gospodarstvo
Aleš Stergar, gospodarstvo
Ljubljana – Dars do danes, torej do roka, ki so ga določili na ministrstvu za infrastrukturo in prostor, ni začel odstranjevati ovir na cestninski postaji Log. Z ministrstva so sporočili, da bodo zato začeli aktivnosti za nadomestno izpolnitev in postopke za uveljavitev odgovornosti uprave Darsa. Odstranitev cestninskih postaj je bila obljubljena v koalicijski pogodbi, minister Zvonko Černač pa je Darsu 15. maj postavil kot rok za podiranje. V pogovoru za Delo je pred dobrim mesecem izjavil, da so strokovnjaki varnostna vprašanja že preučili in odpravili bojazni; sistem cestninjenja tovornega prometa na pomurskem kraku, kjer cestninskih postaj ni, pa deluje.

Z upravo Darsa je bilo dogovorjeno, da se bodo cestninske postaje odstranjevale postopoma, racionalno, gospodarno, kljub temu pa tiste na čelnih postajah v šestih mesecih. Za pilotno odstranitev je bil izbran najstarejši Log. Potem pa se je zgodila študiozna zgodba s številnimi strokovnjaki in minister Zvonko Černač je ocenil, da so že za te oglede porabili toliko, kot bi stala odstranitev.

V Darsu nasprotno že ves čas trdijo, da pri odstranitvi ne gre za preprosto demontažo objektov, v katerih so tudi različni vodi (od električnih do komunikacijskih). Gre za rekonstrukcijo okrog 700 metrov avtoceste, kar je za uporabnike avtoceste opazna motnja. Dela so tudi zanesljivo vredna več kot 20.000 evrov, zato je potreben ponavadi dolgotrajen javen postopek naročanja.