EU od Grčije pričakuje pisno zavezo k izvajanju varčevalnih ukrepov

Evropska komisija tudi po političnih spremembah Rim in Atene poziva, naj čim prej uredita stanje javnih financ.

Objavljeno
14. november 2011 18.24
Posodobljeno
14. november 2011 18.39
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Bruselj - Obe državi bosta (še naprej) pod skrbnim nadzorom strokovnjakov Evropske komisije, Grčija pa še pod lupo predstavnikov Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

»Četudi v Italiji sestavljajo novo vlado, se naša diagnoza stanja italijanskega gospodarstva ni spremenila,« je na današnjem novinarskem briefingu v Bruslju dejal uradni govorec komisarja za denarne in gospodarske zadeve Ollija Rehna Amadeu Altafaj.

Kot je po poročanju STA spomnil, je Bruselj minuli teden znižal napoved italijanske gospodarske rasti za prihodnje leto z 1,3 odstotka na 0,1 odstotka, kar je vzrok za veliko zaskrbljenost Evropske komisije.

Bruselj je po njegovih besedah v soboto od odhajajočega italijanskega finančnega ministra Giulia Tremontija prejel obsežne odgovore na 39 vprašanj, komisija pa bo imela s preučevanjem pojasnil veliko dela.
Poleg tega strokovnjaki komisije v Rimu prav zdaj skrbno ocenjujejo napovedane varčevalne ukrepe. O tem bo treba razpravljati tudi z novimi italijanskimi oblastmi, je poudaril Altafaj.

Mandatar za sestavo nove italijanske vlade Mario Monti je sicer danes začel posvetovanja s parlamentarnimi strankami o bodoči ministrski ekipi, ki bo vodila izvedbo varčevalnih ukrepov in strukturnih reform.

V zvezi z Grčijo pa je Altafaj dejal, da komisija pričakuje pisno zavezo nove vlade, vezano na izvajanje programa varčevalnih ukrepov in reform. Zavezo je v zameno za posojilo Atenam zahteval Rehn.

Uradni govorec je napovedal še, da se bodo predstavniki komisije, ECB in IMF (predstavniki t. i. trojke) v kratkem pogovorili z novimi grškimi oblastmi. Ob svojem ponovnem obisku Aten naj bi ocenili, ali je država izpolnila pogoje za izplačilo zadnje tranše posojila, težke osem milijard evrov. Grčija sredstva, če želi plačati račune, potrebuje do sredine decembra.

V Atenah je sicer v petek prisegla nova prehodna vlada pod vodstvom nekdanjega podpredsednika ECB Lukasa Papadimosa, še piše STA.