Mattel umaknil na milijone igračk

Ameriški proizvajalec igrač Mattel je že drugič v dveh tednih umaknil na milijone igračk po vsem svetu. Na Kitajskem proizvedene igračke so umaknili, ker njihova barva vsebuje svinec.

Objavljeno
14. avgust 2007 21.10
Že v začetku avgusta je Mattel preklical 1.5 milijona igrač
Washington - Ameriški proizvajalec igrač Mattel je že drugič v dveh tednih umaknil na milijone igračk po vsem svetu. Na Kitajskem proizvedene igračke so umaknili, ker njihova barva vsebuje svinec. Kitajsko podjetje je namreč uporabilo barvo nepooblaščenega dobavitelja.

Družba Mattel se je odločila za umik ene od igrač blagovne znamke "cars", in sicer avtomobilčka "sarge" . Obenem je Mattel razširil seznam odpoklicanih igrač zaradi neustreznih magnetov, ki ga je objavil novembra lani, so sporočili iz Emone Obala, uradnega distributerja igrač Mattel za Slovenijo. Kot navajajo v družbi, so uvozili in prodajali le eno igračo z omenjenega seznama, in sicer izdelek barbie s kužkom, pri katerem je sporen dodatek - magnetna palica. Po podatkih Emone Obala je bilo v Sloveniji prodanih 360 lutk s sporno magnetno palico. Ker pa nekateri slovenski prodajalci igrače Mattel uvažajo samostojno, v Emoni Obali dopuščajo možnost, da so bili na slovenskem trgu tudi drugi izdelki s seznama igrač, ki je objavljen na spletni strani družbe.

Vse, ki imajo katerikoli izdelek iz seznama, pozivajo, da ga vrnejo v trgovino, kjer so ga kupili. Vse igračke naj takoj umaknejo z dosega otrok. V primeru nejasnosti ali dvoma se lahko obrnejo tudi neposredno na podjetje Emona Obala. Povrnjen bodo dobili celoten znesek kupnine.

Kot navajajo v podjetju Emona Obala, v družbi Mattel seznam igrač z magneti, ki jih umikajo s trga, širijo iz preventivnih razlogov, da bi čim bolj zmanjšali tveganja, da bi magneti odpadali z igračk. Po umiku nekaterih igrač novembra lani pa so že vpeljali boljši sistem pritrjevanja magnetov v igračah.

Že v začetku avgusta je Mattel preklical 1.5 milijona igrač, poleg tega pa je s trga umaknil še igrače družbe Fisher-Price, ki je v njegovi lasti. Večina izmed 81 različnih igrač je iz serije o Sezamovi ulici.