Na vrh SDH kader SDS Janez Žlak

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga je danes imenoval novega predsednika uprave.

Objavljeno
30. september 2020 12.22
Posodobljeno
30. september 2020 15.16
Janez Žlak naj bi se iz Rudnika Trbovlje - Hrastnik presedel v upravo SDH. FOTO: Polona Malovrh/Delo
Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) je za novega predsednika uprave družbe imenovali Janeza Žlaka, trenutno izvršnega direktorja za področje energetike in okolja v Petrolu in likvidacijskega upravitelja Rudnika Trbovlje - Hrastnik, ki sodi v krog stranke SDS. Iz holdinga so sporočili, da bo Žlak mandat nastopil 7. oktobra, začasni šef SDH Igor Kržan pa se vrača med člane nadzornega sveta.



Kot smo poročali, je nadzorni svet, ki ga vodi Karmen Dietner, novega šefa SDH iskal prek kadrovske agencije Trenkwalder, potem ko je poleti s te funkcije po manj kot letu dni odšel Gabrijel Škof. »Vesela sem, da je nadzorni svet odločitev o imenovanju predsednika uprave sprejel soglasno. Dr. Janez Žlak nas je prepričal s svojimi izkušnjami, znanjem in izobrazbeno širino kot tudi z njegovimi ambicijami pri upravljanju kapitalskih naložb države, kjer bo poleg uresničevanja začrtane vizije, temeljnih načel SDH, strategije upravljanja kapitalskih naložb države ter letnega načrta upravljanja pomembno tudi povezovanje in vključevanje vseh deležnikov. Še posebej bodo njegove osebnostne lastnosti in kompetence prišle do izraza pri zahtevni nalogi – pripravi institucije na preoblikovanje v demografski sklad,« je po imenovanju povedala Dietnerjeva.

Žlak prihaja iz Zasavja tako kot generalni sekretar SDS Borut Dolanc. Žlak je dolga leta delal v Termoelektrarni Trbovlje, kjer je bil nazadnje pomočnik direktorja. Leta 2015 je ob podpori lokalne SDS neuspešno kandidiral za direktorja Zdravstvenega doma Trbovlje, nato pa leta 2016 prevzel vodenje RTH, ki je zdaj v likvidaciji. Žlak je tudi nadzornik Elesa. Pričakovati je, da se bo Žlak umaknil kot likvidacijski upravitelj RTH, saj gre za družbo v državni lasti, ki jo upravlja SDH.
 

Preoblikovanje v demografski sklad


Usoda SDH, ki upravlja za slabih deset milijard evrov državnih naložb, je sicer negotova, saj ga namerava aktualna koalicija preoblikovati v demografski sklad in združiti z drugimi upravljavci. Kljub temu si vlada v vmesnem času na čelu te institucije očitno želi človeka, ki ji je blizu. Nobena skrivnost ni, da si želi aktualna oblast podrediti energetiko. Že nekaj časa se namreč napoveduje menjava nadzornega sveta Holdinga Slovenske elektrarne, ki ga še vedno vodi Tomaž Besek, tesni sodelavec nekdanjega premiera Matjana Šarca.

V upravi SDH sta še Boštjan Koler in Boris Medica.