Odstopil prvi mož podjetja Nikola

Proizvajalec električnih tovornjakov v primežu obtožb o goljufiji. Delnica močno padla.

Objavljeno
21. september 2020 11.04
Posodobljeno
21. september 2020 16.38
Ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Nikola Trevor Milton je odstopil. FOTO: Massimo Pinca/Reuters
Trevor Milton, ustanovitelj in direktor zagonskega podjetja Nikola, ki naj bi začelo izdelovati tovornjake na električni pogon, je včeraj odstopil, kar je nekakšno nadaljevanje obtožb proti podjetju, da za njegovimi načrti ni prave vsebine. Delnica podjetja je v začetku včerajšnjega trgovanja padla za tretjino,

Vodenje je prevzel Steve Girsky, ki je bil n.koč eden od pomembnih direktorjev v ameriškemu avtomobilskemu velikanu General Motors in je podjetju Nikola pomagal do uvrstitve na borzo.

Trevor Milton je odstopil po obtožbah o goljufiji, ki so povzročile padec delnice družbe Nikola. Podjetja Nikola je Milton ustanovil leta 2015, njegova zamisel so težki tovornjaki in poltovornjaki na električni pogon, bodisi na baterije bodisi predvsem na gorivne celice in vodik.

Njegove velike napovedi in siceršnje navdušenje finančnikov nad podjetji, ki se ukvarjajo z alternativnimi pogoni, so mu kljub dejstvu, da še niso izdelali nobenega tovornjaka za dejansko uporabo, prinesli uvrstitev na borzo in tudi partnerstva, med drugim z Boschem, Ivecom in nedavno prav z General Motors.

Po objavi posla z zadnjim so dosegli novo rast na borzi, kmalu zatem pa hude obtožbe borzne družbe Hindenburg, ki se ukvarja s prodajo na kratko, češ da za njihovimi velikimi napovedmi ni veliko vsebine, kar je povzročilo nekaj dni padanja tečaja.

Nikola je obtožbe zanikala, zadevo naj bi po navedbah Bloomberga začel preiskovati tudi komisija za trg vrednostnih papirjev. Je pa pred dnevi Financial Times poročal, češ da je Nikoli za enega prvih prototipov električnega tovornjaka baterije dobavilo ameriško podjetje iz Kalifornije RomeoPower Technology.

V izjavi ob odstopu je Milton navedel, da bi morala biti pozornost usmerjena na podjetje in na njegovo misijo spreminjanja sveta, na pa nanj, in da se sicer sam namerava braniti pred neutemeljenimi obtožbami zunanjih »motilcev«. Kot omenjeno, ga bo zamenjal Steve Girsky, ki je bil nekdaj pri General Motors, ta pa si je v Nikoli pridobil 11-odstotni delež.

Borzna kapitalizacija podjetja Nikola je ob koncu prejšnjega tedna znašala nekaj manj kot 13 milijard dolarjev.