Bisol proizvodnjo povečal za 90 odstotkov

Lani rekordno leto za slovenskega izdelovalca fotonapetostnih modulov, ki je ustvaril dobrih 5,5 milijona evrov EBITDA.

Objavljeno
26. januar 2017 13.05
jja*solarna
Cveto Pavlin
Cveto Pavlin

Polzela − Bisol Group je tudi lani podiral rekorde, saj so proizvedene količine za kar 90 odstotkov presegle tiste iz pred tem rekordnega leta 2015. Letos načrtujejo povečanje proizvodnih zmogljivosti in prodajo, ki bo še večja, kot je bila lanska.

V skupini Bisol Group so posebej ponosni na razpršenost prodaje in na dejstvo, da se tradicionalno močnim trgom zahodne Evrope, kjer ima skupina dominanten dvoštevilčni tržni delež, pridružujejo številni novi evropski in drugi trgi širom po svetu. Na seznam tradicionalnih držav, med katere spadajo Italija, Francija, Švica, Velika Britanija in države Beneluksa, se odslej uvrščajo še Poljska ter skandinavske in baltske države.

Največja, 58-megavatna dobava za Belorusijo

V svetovnem merilu gre posebej izpostaviti poslovanje z državami Bližnjega vzhoda in posameznimi državami Jugovzhodne Azije. V drugi polovici leta je bila kljub izjemni finančni in logistični zahtevnosti posla uspešno izvedena največja posamezna dobava v zgodovini skupine, in sicer 58 megavatov fotonapetostnih modulov Bisol, namenjenih beloruski državni naftni družbi.

Poleg fotonapetostnih modulov se skupina Bisol Group čedalje bolj uveljavlja kot proizvajalec nosilnih konstrukcij za sončne elektrarne, hibridnih in otočnih solarnih sistemov ter slovi kot eden redkih proizvajalcev vrhunskih solarnih svetilk.

Skupina je tudi lani kar 99,5 odstotka celotne prodaje opravila v tujini, kar jo uvršča med največje slovenske izvoznike. Nekonsolidiran EBITDA skupine za preteklo leto znaša dobrih 5,5 milijona evrov, kar ji je omogočilo skoraj celotno razdolžitev pri bankah in predčasna poplačila kreditnih obveznosti.

 

Uroš Merc  Foto Mavric Pivk

Letos še večja prodaja od lanske

Predsednik uprave skupine Bisol Group dr. Uroš Merc dodaja: »Lansko leto je bilo v vseh pogledih izjemno, zato že v prvem četrtletju načrtujemo občutno povečanje proizvodnih zmogljivosti, ki jih v celoti financiramo z lastnimi sredstvi in brez dodatnega zadolževanja. Struktura prodaje, predvsem pa ekipa sodelavcev, me, ob že sicer pozitivnih napovedih za panogo, navdaja z optimizmom in motivacijo, da lanske rezultate znova presežemo.«