Luka Koper prodaja Luno in del zemljišč v Sežani

Zaradi nesojenega zabavišča Luna Luka Koper toži Časarjevo upravo.

Objavljeno
13. november 2011 20.28
Posodobljeno
14. november 2011 05.00
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Luka Koper že drugič prodaja nesojeno zabavišče Luna v Sežani in 33.577 kvadratnih metrov zemljišča v neposredni bližini nekdanjega BTC Terminala Sežana. Na tem zemljišču je poskusil zabavišče zastaviti novogoriški Hit, ko ga je vodil Danilo Kovačič.

Za koliko Luka prodaja to zemljišče, v javno objavljenem pozivu za oddajo ponudb ni zapisano. Lastništvo Lune se je nekajkrat spremenilo. Kupil ga je tudi Kraški zidar, na koncu je zemljišče Luki Koper preprodalo nepremičninsko podjetje Premik-Net Marjana Mikuža, ki je tedaj še dobro sodeloval z zdaj zaprtim nekdanjim poslancem Srečkom Prijateljem.

S posebno revizijo poslovanja Luke Koper so pred dvema letoma ugotovili, da je bil nakup Lune s strani prejšnje (Časarjeve) uprave sporen. Zaradi tega posla in še nekaterih drugih sedanja uprava odškodninsko toži prejšnjo. Sklepamo lahko, da zemljišče in nepremičnine sežanske Lune niso več poslovno zanimive za Luko Koper, kljub temu, da ostaja v neposredni bližini še veliko večje zemljišče, ki ga upravlja luško podjetje Adria Terminali. Luka Koper se namreč ni odpovedala gradnji in razvoju logističnega, t. i. Evropskega distribucijskega centra pri Sežani. Nasprotno – s svojimi načrti čaka na boljše čase.

Ugibamo lahko, da se je Luka Koper odločila za prodajo zato, ker je interes za zemljišče najverjetneje pokazal potencialni vlagatelj. Na tem območju bi bilo mogoče graditi za različne dejavnosti, predvsem s področja logistike. Med kupci bodo imeli prednost tisti, ki bodo koprskemu prodajalcu ponudili poslovno sodelovanje na področju prekladanja, skladiščenja, logistike, prevoza in podobnih dejavnosti, piše v objavljenem pozivu za nakup.

Luka Koper je Luno kupila za 1,95 milijona evrov, pozneje je opravila zanjo slabitev na 1,3 milijona evrov, v letnem poslovnem poročilu za 2010 pa so njeno knjigovodsko vrednost ocenili na 1,8 milijona evrov. Skupaj z velikim zemljiščem lahko računa na nekaj milijonov evrov kupnine. S prodajo si dobička ne more obetati, lahko pa izboljša svoj likvidnostni položaj. Na tem območju je najprej poskušal zabavišče zastaviti novogoriški Hit, ko ga je vodil Danilo Kovačič.