Pivovarno bo raje kot pri nas zgradil v Avstriji

Zaradi toge slovenske zakonodaje je poldrugi milijon vredna naložba odšla čez mejo.

Objavljeno
01. december 2011 08.30
Posodobljeno
01. december 2011 11.00
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Gornja Radgona – Ko je mladi podjetnik Vasja Golar ugotovil, da bi moral za mini pivovarno v Sloveniji zaprositi za koncesijo za rabo vode in da bi postopki lahko trajali dve leti ali več, se je odločil, da bo posel zaradi ugodnejših pogojev raje začel na avstrijski strani Mure, v Potrni.

Družina Golarjevih je na radgonskem Grajskem hribu zamisel o gradnji majhne pivovarne in ureditev pivnice ali puba pripeljala že zelo daleč.

Kupili so nekdanje grajske hleve, izdelali projekte in na upravni enoti zaprosili za gradbeno dovoljenje za preureditev spomeniško zaščitene stavbe.

»Takrat se je ustavilo. Ministrstvo za okolje je vztrajalo, da moramo za delovanje pivovarne pridobiti koncesijo, čeprav bi uporabljali vodo iz javnega vodovodnega omrežja in to ne več kot 800 kubičnih metrov na leto.

Ugotovil sem, da bi postopki lahko trajali dve leti ali še več, zato sem se odločil za Avstrijo,« je povedal mladi podjetnik.

Takoj čez Muro, v občini Bad Radkersburg, so bili novega podjetnika veseli. Za približno pol nižjo ceno kot na slovenski strani so Golarjevi v industrijski coni v Potrni pri avstrijski Radgoni kupili zemljišče, pripravili projekte za pivovarno z začetno zmogljivostjo 150.000 litrov piva na leto in v štirih tednih dobili tudi gradbeno dovoljenje.

Objekt so v grobem že zgradili. »Nihče ni zahteval koncesije za rabo vode ali kakšnega podobnega dovoljenja. Kot vsa druga podjetja bomo priključeni na javni vodovod in vodo bomo plačevali po ceniku za podjetja,« je povedal Vasja Golar, ki načrtuje, da bi prve steklenice butičnega ale piva iz njihove pivovarne prišle maja ali junija prihodnje leto, prodajali pa jih bodo predvsem gostinskim lokalom v Avstriji in Sloveniji. A tudi pri prodaji piva je naletel na precejšnjo razliko med sosednjo Avstrijo in Slovenijo.

»Pri nas je trošarina na pivo za vse proizvajalce, ne glede na njihovo velikost, enaka, približno 50 centov za liter piva s pet odstotki alkohola, kar je med najvišjimi trošarinami v Evropi. V Avstriji se upošteva, da so proizvodni stroški na liter piva pri manjših proizvajalcih višji, in zato majhnim in najmanjšim pivovarjem zaračunava znižano trošarino.

Sam bom na začetku v razredu najmanjših proiozvajalcev, zato bom imel 40-odstotni popust, tako da bom plačal 13 centov trošarine za liter,« je poudaril Golar. Nižja trošarina bo veljala samo za del proizvodnje, ki jo bodo prodali na avstrijskem trgu.