Tržna inšpekcija zavrnila Simobilov pavšal

Tržni inšpektorat je Simobilu prepovedal zaračunavanje pavšala za upravljanje naročniške številke v višini 9,78 evrov.

Objavljeno
08. september 2011 12.11
Posodobljeno
08. september 2011 12.11
Matjaž Ropret, gospodarstvo
Matjaž Ropret, gospodarstvo

Drugi največji slovenski operater mobilne telefonije Simobil ne bo uvedel tako imenovanega nadomestila za upravljanje naročniške številke. Dobil je namreč odločbo tržnega inšpektorata, ki zaračunavanje tovrstnega pavšala prepoveduje.

Simobil je nameraval s 5. septembrom uvesti 9,78 evrov letnega pavšala za vse obstoječe in bodoče naročnike - trenutno jih imajo približno 450.000 -, zaradi katerega bi bile zastonj storitve, kot so klicni center, zamenjava kartice SIM, zamenjava telefonske številke in naročilo razčlenjenega računa. Te so bile doslej večinoma plačljive in tako bo tudi v prihodnje. Vendar večina uporabnikov te storitve uporablja le redko, na kar so opozorili v Zvezi potrošnikov, veliko razburjenja pa je napoved zaračunavanja pavšala povzročila tudi med Simobilovimi uporabniki.

Več uporabnikov se je pritožilo na tržni inšpektorat, ki je v približno treh tednih od uvedbe postopka izdal odločbo, s katero je Simobilu prepovedal zaračunavanje letnega nadomestila.

Da je uvedba letnega nadomestila neupravičena, so poudarili tudi v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), tržni inšpektorat pa je na podlagi večjega števila prijav uvedel inšpekcijski postopek in zdaj očitno izdal tudi odločbo o prepovedi zaračunavanja nadomestila.

V ZPS so v pisnem odzivu na današnjo novico o Simobilovi odločitvi glede nadomestila zapisali, da je bila očitno njihova pobuda uspešna. "Tržna inšpekcija je Simobil pod drobnogled vzela na podlagi številnih pritožb uporabnikov, proti uvedbi nadomestila pa smo se prvi izrekli prav pri Zvezi potrošnikov Slovenije," so sporočili.

"Simobilova odločitev nas je zato zdaj pozitivno presenetila in želimo si, da tudi drugi operaterji ne bi več razmišljali o za potrošnike netransparentnih pavšalih," so še dodali.

Iz operaterja pa so sporočili, da bodo odločbo spoštovali. Zatrdili so tudi, da doslej nadomestila še niso zaračunali nikomur, idejo o tovrstnem pavšalu pa naj bi opustili. V Simobilu so sicer računali na nekaj dodatnih milijonov evrov letnih prihodkov, do katerih bodo zdaj morali priti na drugačen, bolj transparenten način.