Uvedba letnega pavšala razjezila uporabnike Simobila

Simobil bo samo z nadomestilom za upravljanje z naročniško številko prišel do štirih milijonov evrov. 

Objavljeno
04. avgust 2011 15.30
Posodobljeno
04. avgust 2011 16.14
Matjaž Ropret, gospodarstvo
Matjaž Ropret, gospodarstvo

Ljubljana - Drugi največji slovenski operater mobilne telefonije Simobil je objavil spremembe cen, ki bodo začele veljati 5. septembra. Podražila se bo naročnina na paket, namenjen mladim, in na večino starejših naročniških paketov, medtem ko bodo cene aktualnih paketov ostale enake.

Toda uporabnike Simobila je, sodeč po zapisih na profilu tega operaterja na družabnem omrežju facebook ter spletnih forumih, bolj zmotila uvedba letnega nadomestila »za upravljanje z naročniško številko.« Odklonilno stališče do tega pavšalnega zneska je izrazila tudi Zveza potrošnikov (ZPS).

Podražili se bodo stari paketi zame in smart, pri vseh bo mesečna naročnina višja za dva evra. Le pri uporabnikih, ki so naročniško razmerje sklenili v akciji polovička lani julija, bo povišanje polovično (za en evro). Prav tako se bo za dva evra (na 12 evrov na mesec) podražil paket orto u nulo, namenjen mladim, paket orto muziq bo na mesec dražji za en evro, medtem ko cena naročnine na orto berry ostaja nespremenjena. Pri paketih orto bo višja tudi cena klicev v druga omrežja (15 namesto 10 centov na minuto). Ob tem bo Simobil nekatere starejše naročniške pakete tudi ukinil.

Vsem naročnikom pa bo ta operater dodatno začel zaračunavati t. i. nadomestilo za upravljanje z naročniško številko. Novi naročniki bodo 9,78 evra letnega nadomestila prvič plačali septembra, obstoječi naročniki pa oktobra. Nadomestilo bo vključevalo storitve, kot so klicni center, zamenjava kartice sim, zamenjava telefonske številke in naročilo razčlenjenega računa. Večina teh storitev je bila doslej plačljiva (razen klicev v klicni center ter blokad in vnovične aktivacije storitev), Simobil pa naj bi z njimi imel več stroškov kot prihodkov. Lani je vsaj eno od plačljivih tovrstnih storitev uporabilo približno 10 odstotkov naročnikov Simobila. Preprost izračun pokaže, da bo podjetje ob 450.000 naročnikih na leto prišlo do približno štirih milijonov evrov dodatnih prihodkov.

V ZPS, kjer tudi sicer niso navdušeni nad Simobilovim povišanjem cen, imajo do uvedbe omenjenega nadomestila še posebej odklonilno stališče. »Žal je iz seznama razvidno, da gre za storitve, ki jih povprečen uporabnik le redko izkoristi. Presenečeni smo, da se ta način 'pobiranja denarja' seli tudi na področje telekomunikacij, kjer naročniki že sicer plačujejo naročnino«, so še dejali v Zvezi potrošnikov.

V Simobilu so podražitve utemeljili s »spremenjenimi razmerami na trgu in vse višjimi stroški poslovanja.« Na naše vprašanje, kakšne konkretno so bile te spremembe, so odgovorili, da so se cene v minulih letih zniževale, s tem pa tudi povprečni prihodki na uporabnika. »Hkrati se je kakovost storitev in uporabniška izkušnja nenehno izboljševala, izboljšali smo pokritost in zmogljivost omrežja,« so zatrdili.

Glede zviševanja stroškov pa so v nasprotju sami s seboj. Zdaj trdijo, da se stroški zvišujejo, predsednik uprave Simobila Dejan Turk pa se je maja letos v intervjuju za Delovo prilogo Posel & denar pohvalil, da so v preteklih letih »našli še nekatere dodatne priložnosti zmanjševanja stroškov, zaradi česar so uspeli dobičkonosnost ohraniti na ravni, kakršna je bila pred krizo.« Med drugim je omenil varčevanje pri trženju in oglaševanju, vsakodnevnih izdatkih, potovanjih in tudi usposabljanju zaposlenih.

Naročniki Simobila imajo do 18. septembra možnost, da brez odpovednega roka in sankcij prekinejo pogodbo in se preselijo k drugemu operaterju. Tisti z vezavo bodo morali pri tem ali odplačati subvencioniran telefon ali ga vrniti in plačati sorazmerni del uporabnine. V ZPS pa priporočajo, naj uporabniki preverijo, če pri Simobilu za svoj denar še vedno dobijo največ.