Gornja Radgona – Na kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni je bil danes dan vinogradnikov in vinarjev. Že po tradiciji je osrednji dogodek tega sejemskega dne podelitev odličij odprtega državnega ocenjevanja vin Vino Slovenija Gornja Radgona.
Letos je tekmovalo 658 vin 226 pridelovalcev iz Slovenije in sedmih drugih držav. Ocenjevalne komisije so podelile 17 šampionskih nazivov, 36 velikih zlatih, 133 zlatih in 225 srebrnih medalj. Letos je vinar leta Jožef Prus iz Krmačine, ki je zbral največ najvišjih odličij.
Tiskovno konferenco je pripravila tudi Vinska družba Slovenije. Njen direktor Dušan Brejc je povedal, da tako pri belih kot pri rdečih vinih letos pričakujejo vrhunsko kakovost. Zrelost grozdja je odlična, grozi le, da bi trta zaradi previsoke temperature rasla neenakomerno, kar bi vplivalo na grozdni sok.
Pri približno 25 družbenikih Slovenske vinske družbe, ki pridelajo dobro polovico slovenskih vin in ustvarijo več kot 90 odstotkov slovenskega izvoza vin, pričakujejo 39.000 ton grozdja.
To je skoraj 3000 ton več kot lani, letos pa bodo pridelek odkupili še od 2200 manjših vinogradnikov kooperantov.
Kljub črnogledosti in slabi bilanci so v panogi tudi pozitivni premiki, je dejal Brejc. V prihodnje bo morala biti pomembna skupna točka Slovenije povezovanje vina in turizma. Sicer pa v vsej Evropi napovedujejo zmanjševanje porabe vina na prebivalca do leta 2016.
Tudi zato si bo treba prizadevati za večjo prepoznavnost Slovenije kot vinske destinacije, o čemer so se vinogradniki včeraj pogovarjali z ministrom za kmetijstvo Dejanom Židanom. Govorili so tudi o pomoči države pri nastopih na izbranih tujih trgih in o večji prepoznavnosti vin iz Slovenije.
Na osmem vinskem turnirju belih vin so se na sejmu zbrali člani Združenja slovenskega reda vitezov vina in med 17 vzorci za letošnje viteško vino izbrali traminec suhi jagodni izbor Iva Mijoška. Sestali so se tudi člani Evropskega reda vitezov vina – konzulata za Slovenijo, posebej pa so se predstavili še biološki pridelovalci vina iz avstrijske in slovenske Štajerske, ki sodelujejo v čezmejnem turističnem projektu Vino – cool.