Zagovorniki privatizacije lovijo nasprotnike

Hočejo pokazati, da vsi državljani niso proti umiku države iz podjetij.

Objavljeno
23. januar 2015 16.18
Gospodarstvo
Maja Grgič, gospodarstvo
Maja Grgič, gospodarstvo

Ljubljana − Pobudniki peticije za privatizacijo (Mladi za spremembe, Evropska Slovenija, Svetilnik, IBEX − mladi za svobodno prihodnost, Misli svobodno in Akademsko društvo Pravnik) so doslej zbrali več kot 8400 podpisov in bodo aktivnosti za zbiranje podpisov še okrepili. Kot so povedali, je njihov cilj zbrati več podpisov, kot so jih zbrali kolegi proti privatizaciji. Ti so jih doslej zbrali že dobrih 12.600, a so jih začeli zbirati že decembra.

Podpisniki peticije vlado in poslance pozivajo, naj na prodajni seznam uvrsti večino državnih družb, ne pa nujno vseh.

Anže Burger iz društva Svetilnik je povedal, da se je za podpis peticije odločil, ker meni, da je državna lastnina eden ključnih zaviralcev gospodarskega razvoja. »Od državnega lastništva ni imela država nobene koristi, saj je bil donos v zadnjih letih celo negativen. Od tega nimajo koristi ne državljani ne zaposleni, ampak le politične elite,« je dejal. Burger je prepričan, da med privatizacijo in socialno državo ni konflikta. Po njegovih besedah tudi ne drži, da čas za prodajo ni premeren, saj so delniški trgi na najvišjih ravneh.

Rok Novak iz organizacije IBEX je pojasnil, da si prizadevajo za boljši razvojni model: »Za vlaganje v nove tehnologije in delovna mesta potebujemo investicije, ki jih država trenutno ni sposobna izvesti.« Zato je po njegovih besedah treba omogočiti tudi tuja vlaganja. Tako Novak kot Tomaž Štih sta opozorila, da se je državna lastnina v povprečju izkazala za manj produktivno in donosno.

Mark Boris Andrijanič je dejal, da nenehno premišljevanje − prodati ali ne prodati − našim družbam zbija ceno. Dober primer tega je po njegovih besedah primer Mercatorja.

O peticiji za privatizacijo bo na pobudo stranke SDS v ponedeljek razpravljal tudi odbor za finance in monetarno politiko.