Ruski carji s ferrarijem na blejskem gradu

Slovenija je vse bolj priljubljena destinacija za ruske turiste, tudi izjemno bogate, ki imajo temu primerno visoke zahteve.

Objavljeno
27. junij 2013 18.20
*imo* BLEJSKI GRAD..
Nejc Gole, gospodarstvo
Nejc Gole, gospodarstvo

Ljubljana – Skupina ruskih turistov v Sloveniji je najela blejski grad. Tri dni so jim stregli natakarji, oblečeni v graščake, v srednji vek so se vrnili tudi z viteškimi igrami, uživali so ob ognjemetu nad Blejskim jezerom, zabavali so jih najbolj znani slovenski estradniki.

Ruski gostje na blejskem gradu ali Otočcu večkrat praznujejo obletnice, rojstne dneve in podobno, pojasnjuje Aleš Šturm, namestnik direktorja agencije Renee, ki je specializirana za prihod rusko govorečih gostov v Slovenijo.

Rusi so lani v Sloveniji opravili 350.319 prenočitev, kar je 36 odstotkov več kot leto prej. Naraščajoč trend se nadaljuje tudi letos; do konca marca so Rusi ustvarili 14 odstotkov več prenočitev kot v prvih treh mesecih lani. Rusi so tako vse pomembnejši turisti v Sloveniji, saj so lani pri nas večkrat prenočili le Italijani, Avstrijci in Nemci. A Rusi se od ostalih turistov ločijo po trajanju bivanja v Sloveniji. Tu namreč povprečno ostanejo več kot 10 dni, kar je precej več od turistov iz ostalih držav. Številni Rusi, ki pridejo v slovenska zdravilišča, tu bivajo tudi po 17 dni, kolikor trajajo nekateri tretmaji.

Jahta, letalo, avtomobili

Rusi so tudi zelo dobri potrošniki. Agencija Renee svojim gostom, glavni trgi so poleg Rusije še Ukrajina, Kazahstan in Azerbajdžan, med drugim ponuja individualne izlete v Postojnsko jamo, Ljubljano, Bled, Bohinj, Lipico, po slovenskih gradovih. Z jahto jih popeljejo ob slovenski obali in južneje po Jadranu, z osemsedežnim letalom pa po bližnjih evropskih mestih, kot so Rim, Milano, Dunaj, Salzburg, Gradec, Benetke.

»Večina naših gostov je iz srednjega sloja, ki si normalno privoščijo ter v svojih zahtevah in porabi ne gredo v ekstreme. So pa tudi bogati ljudje, poslovneži, lastniki velikih podjetij, ki so na visok nivo uslug navajeni po celem svetu. Lahko zahtevajo, da se jih pričaka z najdražjim mogočim avtomobilom ali si želijo voženj s ferrarijem ali jaguarjem, kar je v Sloveniji skoraj nerealno organizirati, saj teh avtov na trgu ni veliko. Nekatere stranke, predvsem sami bogati gospodje, zahtevajo praktično celodnevno spremstvo ruskogovorečega spremljevalca ali vodiča, da se z nekom pogovarjajo in da jim ni dolgčas,« pojasnjuje Aleš Šturm.

Med Rusi je priljubljeno tudi nakupovanje v sosednjih državah in Sloveniji. Priljubljena je kozmetika, krzno, penina in tako dalje, pravi direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer in dodaja: »Organizatorji nakupovanja so bili nemalokrat presenečeni, ko so ruskim gostom dali na voljo osebno vozilo za nakupe po Ljubljani, a so kmalu ugotovili, da je za take ljudi potreben kombi. Nemalokrat se je zgodilo, da je bil prtljažnik za vse nakupe premajhen. Rusi namreč neredko nakupijo za več kot 10 tisoč evrov blaga.«

Tudi v ljubljanski Galeriji Emporium opažajo vse več ruskih kupcev, zato so za trgovce organizirali tudi tečaj ruskega jezika. »Ruski kupci, tako kot kupci iz vsega sveta, zelo radi nakupujejo. Posegajo po blagovnih znamkah vseh vrst, od dizajnerskih kot so Roberto Cavalli, Versace, Escada, Michael Kors, Ermenegildo Zegna, Kenzo, Ralph Lauren in Armani, kot tudi po blagovnih znamkah dnevne mode, kot so Desigual, Salsa Jeans, Stefanel, Liu Jo, Marella ali SuperTrash. V Galeriji Emporium so še posebej navdušeni nad veliko izbiro italijanskih čevljev in torbic,  ki so pri nas veliko bolj cenovno ugodni kot v Rusiji. Veliko se jih odloči tudi za nakup oblek in srajc po meri najbolj priznanih svetovnih proizvajalcev moških oblačil, kot so Ermenegildo Zegna, Armani, Canali in Van Laack,« pojasnjujejo v Emporiumu.

Ruska doktrina zdravljenja priporoča Donat

Šturm pove, da Ruse v Sloveniji najbolj zanima zdraviliški turizem in počitnice na morju, predvsem v Portorožu. »Velika večina ruskih gostov, razen tisti, ki gredo v Portorož, prihaja v Slovenijo zaradi zdravstvenih programov. Ločimo dve kategoriji gostov; eni pridejo preko turističnih agencij, drugi pa organizirano v skupinah, ki jih napoti ruska zavarovalnica na točno določene zdravstvene programe,« pojasnjuje Altbauer. Največ Rusov pride v Rogaško Slatino, pa tudi v Radence, Laško, Moravske toplice in Čatež.

»Rogaška je številka ena, saj je to glavno zdravilišče, ki uporablja vodo kot pitno kuro, kot tretma za gastroenterološke težave. To izvira iz njihove doktrine zdravljenja, po kateri je pitje zdravilnih voda zelo priporočeno. Rusi so že v petedesetih in šestdesetih letih osvojili češka zdravilišča, ki praktično vsa temeljijo na mineralnih zdravilnih vodah. Rogaška pa je z mineralno vodo Donat na ruski trg prodrla preko lekarn, kjer so vodo prodajali v majhnih stekleničkah, praktično skorajda na recept. S tem se je glas o Rogaški začel širiti, tako da je v Rusiji pojem Rogaška enako Slovenija,« je Altbauer pojasnil, zakaj največ Rusov pride v Rogaško.

Ali pri vas avtoceste čistite?

Zakaj je Slovenija med Rusi priljubljena? Slovenci sprejemamo Ruse odprto, oni pa nas, saj smo vsi Slovani. Poleg tega jim je všeč narava in urejenost, odgovarja Aleš Šturm: »Že na letališču, kjer je polno hlapov v zraku, ugotavljajo, kako je v Sloveniji zrak čist. Takoj tudi opazijo, da imamo čiste ceste. Ali pri vas avtoceste čistite, je eno od pogostih vprašanj.«

Veliko ruskih gostov se rado vrača v Slovenijo, mnogo pa jih bo v Slovenijo prišlo septembra na evropsko prvenstvo v košarki. Ruska reprezentanca v prvem delu prvenstva gostuje v Kopru, če pa se bo »zbornaja komanda« uvrstila v polfinale in finale, bodo v Slovenijo spet prišli pomembni Rusi, napoveduje Šturm in dodaja: »Potem bo zgodba podobna, kot je bila ob gostovanju ruske nogometne reprezentance v Mariboru, ko so Rusi prihajali s svojimi zasebnimi letali. Ta nogometna tekma je bila za promocijo Slovenije eden boljših dogodkov, veliko boljši, kot če bi na tekmi zmagali Rusi. V tem primeru niti ne bi vedeli, koga so nabili, tako pa so vedeli, da jih je premagala Slovenija.« Zato bi bil po njegovem mnenju »top dogodek« za promocijo Slovenije, da v finalu košarkaškega prvenstva Rusija izgubi proti Sloveniji.