Stanovanjski sklad kupil 154 stanovanj za 11 milijonov evrov

Pri nakupu stanovanj je Stanovanjski sklad dosegel med 20 in 30 odstotki nižjo ceno. Razpis za oddajo februarja.

Objavljeno
19. december 2012 16.22
Je. G., Delo.si; STA
Je. G., Delo.si; STA
Ljubljana - Stanovanjski sklad RS je po izvedbi javnega poziva od 14 ponudnikov kupil 154 stanovanj v skupni vrednosti 11 milijonov evrov, pri nakupu pa dosegel med 20 in 30 odstotki znižanja cen, je na današnji novinarski konferenci dejal direktor sklada Žiga Andoljšek. Nov razpis za oddajo stanovanj bo po napovedih direktorja objavljen februarja.

Andoljšek je pojasnil, da ima vsako od 154 odkupljenih stanovanj ustrezno lastniško parkirno mesto. »Vsak najemnik stanovanj bo imel zagotovljeno celovito storitev,« je poudaril. Ocenil je, da so bile odkupne cene, ki so se gibale od 800 do 1540 evrov za kvadratni meter, realne in odraz trenutnih ekonomskih razmer. Povprečna odkupna cena je bila sicer pod 1200 evri za kvadratni meter, več kot 1500 evrov za kvadratni meter pa je bilo odštetih le za stanovanja v Ljubljani.

Stanovanjski sklad od septembra sicer ni več razpisoval odpiranj novih ponudb za stanovanja, novo odpiranje pa je predvideno za marec in september prihodnje leto. »Odpiranja ne bodo potekala več vsak mesec, temveč na pol leta,« je dejal Andoljšek. Pojasnil je, da želijo s tem vlagateljem omogočiti dolgoročno stabilnost.

Število stanovanj so povečali za 800

Število stanovanj sklada se je v letošnjem letu sicer povečalo za približno 800 na 3800. »Gre za stanovanja, ki so bila pridobljena letos in bodo na razpolago najemnikom,« je pojasnil Andoljšek. Stanovanjski sklad bo ob objavi razpisa za oddajo stanovanj izvedel tudi anketo, s katero želijo dobiti povratne informacije o potrebah na trgu stanovanjskih nepremičnin.

Sklad je sicer potrdil tudi poslovni načrt za prihodnji dve leti, v katerem predvideva, da bo posloval z izgubo. »To ne pomeni, da bomo poslovali slabše, le odhodkov bo več kot prilivov,« je poudaril Andoljšek. Spremenjena strateška usmeritev sklada namreč predvideva več investicijskih odhodkov v stanovanja, ki ne bodo takoj prodana. Poslovni načrt mora sicer potrditi še vlada.

Andoljšek je pojasnil, da načrt sistematično pokriva tista področja, ki jih sklad vidi kot dodano vrednost, v okviru sredstev, ki so predvidena za njegovo delovanje. »Če bo država z nacionalnim stanovanjskim programom definirala drugačne ali razširjene naloge sklada, bo seveda pod vprašanje postavljena realizacija,« je dejal Andoljšek.

Z najemniškim razmerjem do prihranka

Poudaril je, da bi sklad moral znova vstopiti na področje ugodnega kreditiranja, predvsem na področju trajnostnih sanacij stanovanj. Sklad si po besedah Andoljška prizadeva tudi za spremenitev zakonodaje, ki bi skladu poleg kreditiranja omogočala tudi oblikovanje varčevalnih programov za najemnike.

Najemnina za 60 kvadratnih metrov veliko stanovanje namreč znaša od 300 do 550 evrov, poleg tega mesečnega stroška pa bi družine po mnenju Andoljška zaradi najemniškega razmerja mesečno lahko privarčevale od 100 do 200 evrov. Kot je pojasnil, bi sklad najemnikom omogočili dolgoročno varčevanje, s katerim bi najemniki lahko v 20 letih poleg plačevanja najemnine privarčevali tudi do 80 odstotkov kupnine za stanovanje.

Zaenkrat to sicer še ni mogoče, prav tako pa sklenitev takšnega varčevanja še ne bo mogoča ob naslednjem razpisu, saj ima sklad zaenkrat dovoljenje le ta kreditiranje, ne pa tudi za varčevanje. Andoljšek je spregovoril tudi o realizaciji začetih investicij v Borovnici in na Brdu. Projekt v Borovnici je po njegovih besedah skoraj končan, medtem ko so na Brdu začeli z gradnjo na enem od sklopov.