Sestavine
manjša glava sladkega (svežega) zelja
zajemalka kuhanega fižola
5-6 manjših krompirjev
košček pancete
moka, česen, sol
Priprava
Posebej skuhamo na drobne koščke narezano zelje in posebej krompir. Krompir zmečkamo, dodamo zelje in fižol. Zalijemo z vodo, v kateri se je kuhalo zelje, solimo. Mineštra naj vre še 15 minut.
Namig: Če želimo močnejšo jed, lahko damo v krompir kuhat košček pancete ali suho rebro, pripravimo pa lahko še podmet z moko in nasekljanim česnom, prepraženim na žlici olja. Mineštra je boljša, če postoji in če jo skuhamo večjo količino. Lahko jo tudi zamrznemo.
Panirani malancani (jajčevci)
Sestavine
1 večji ali 2 manjša malancana
jajce, moka, drobtinice
olje
vegeta (naravna)
Priprava
Malancane narežemo na kolobarje ali podolžno na rezine, debele pol centimetra. Posolimo in počakamo pol ure, da spustijo vodo. Pripravimo moko, jajce in drobtine. V razžvrkljano jajce dodamo dve žlici vode in malo naravne vegete. Malancane spaniramo in ocvremo.
Krompirjeva solata
Sestavine
4-5 manjših krompirjev
olje
domač vinski kis
sol
poper
čebula
Priprava
Krompir skuhamo, olupimo, narežemo na rezine in počakamo, da se ohladi. Zabelimo ga z oljem, kisom, solimo, dodamo nekaj žlic vode in na kolesca narezano čebulo.