Album tedna: Patetico, Vse je v redu z mojo dušo

Jazz pop zasedba drugačne sorte je nedavno izdala svoj drug album, ki ga bo predstavila na festivalu Godibodi.

Objavljeno
22. maj 2015 17.38
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Vse je v redu z mojo dušo
Celinka, 2015

Patetico je zasedba, ki je pred desetletjem zaorala drugačne brazde domačega popa oplemenitenega z jazzom. Dve leti pa izidu njihovega ad hoc prvenca, mu je leta 2006 sledil uradni prvenec z naslovom Patetico pri založbi Sanje. Zasedba v postavi Nika Perunović (vokal), Ciril Sem (bobni), Dejan Berden (klavir) in Matjaž Krivec (kontrabas) ter siva eminenca polna idej in besedil Rok Vilčnik - rokgre, so začeli z nečem, kar se je z leti izoblikovalo v nekaj čemur lahko rečemu - nova slovenska popevka (NSS - Neue Slowenische Schlager). Vzorčni predstavniki so poleg zasedbe Patetico še Papir in Pliš

Takrat so Patetico oskrbeli naša ušesa s pristnimi priredbami zimzelenih melodij različnih stilov, ki so jih vse popateticozirali in smo jih hitro vzeli za svoje. 

Čeprav je že skorajda kazalo, da bodo Patetico (p)ostali del zgodovine slovenske popularne glasbe, pa so nedavno pri Celinki izdali nov album z nadvse primernim naslovom Vse je v redu z mojo dušo. Skratka, če ste bili v skrbeh zaradi zasedbe Patetico, nikarte. Oni se počutijo v redu. Vmes je prišlo do spremebe v postavi, tako, da je Krivca na kontrabasu zamenjal Tadej Kampl.

V teh letih so Patetiki zoreli, Rok Vilčnik pa je pisal in pisal duhovita, pomenljiva in dvoumna besedila, s katerimi je plemenitil, da ne rečem, gnojil slovensko glasbeno popevkarsko njivo.

Na novem albumu, ki povsem jasno pove, da je s Patetiki v redu, so pesmi, ki so nadgradnja prvenca. Temu bi mogoče rekli, da so zašli v zrela leta in s tem so tudi verjetno nagradili svojo samozavest. Vilčnik je tokrat za Patetico napisal šopek avtorskih pesmi o našem bitju in žitju. Njegovi poetični vpogledi v odtenke našega vsakdana - od ljubezenskega, potrošniškega, do političnega - nam več kot primerno glasbeno obarvajo naše dni. 

Pop glasba je sicer nagnjena k idealiziranju, vendar pa so Patetico nad tem in nam zabavno in vztrajno postavljajo ogledala pred nas. Duhoviti se nasmehnemo, čemerni pa pačijo.

Drugi album zasede Patetico je ličen in odličen izdelek, ki ga bo zasedba predstavila na letošnjem festivalu Godibodi, in sicer v četrtek, 4. junija, v Novi Gorici na Gradu Kromberk in v petek, 5. junija, na vrtu hostla Celica v Ljubljani. Moj favorit na albumu je pesem Predsednik je zadet, ki je ena naših najbolj duhovitih domoljubnih pesmih in se pridružuje predsedniški zbirki pesmi, kot so Vaš predsednik šmrka (Zlatko & Vauks) in Dobr precednik (Racija).

Pesmi na albumu:

2. Leteče krste
3. V živo
4. Za tiste dni
5. Valentina
6. Predsednik je zadet
8. Na kratko za dolgo
9. Dom
10. Včasih bi človek
11. Spusti ptico iz srca