Knjige iz hladilnikov

Za brezplačne knjižnice Gorenje daruje ohišja svojih dizajnerskih retro hladilnikov.

Objavljeno
22. februar 2016 12.10
Brane Piano
Brane Piano
Velenje - Gorenje je za vse bolj priljubljene brezplačne izmenjevalnice knjig trem šolam in trem občinam na Koroškem podarilo ohišja svojih barvnih dizajnerskih hladilnikov serije Retro. Vanje je mogoče odložiti knjige, ki smo jih prebrali ali si knjige brezplačno izposoditi.

Zamisel o brezplačni izmenjavi knjig po vzoru angleške Little Free Library se je tudi v Sloveniji že dodobra prijela. Hišk, v katerih je mogoče pustiti knjige, za katere bi želeli, da jih prebere še kdo ali si knjigo izposodimo sami, je tudi pri nas vse več.

V Slovenj Gradcu pa je knjižničarka Zuhra Horvat iz Ekološkega društva prišla na zamisel, da bi v knjižne omare spremenili odslužene hladilnike, saj v njih podarjene knjige na varnem in suhem počakajo bralce. Uporabniki so jih začeli polniti in prazniti, hladilnikov za knjige pa so si zaželeli tudi v koroških šolah in občinah.

»V Gorenju vemo, da branje prinaša znanje, zato smo se odločili domiselno idejo podpreti in jo še nadgraditi ter ji dati nov zagon. V akciji Branje za znanje bomo tako za brezplačne izmenjevalnice knjig namesto rabljenih hladilnikov podarili šolam in lokalnim skupnostim nova ohišja naših dizajnskih barvnih hladilnikov iz serije Retro, ki s svojo priljubljenostjo dokazujejo, da se retro in svežina še kako dobro dopolnjujeta,« so povedali v Gorenju.

Barvni hladilniki z zaobljenim ohišjem zdaj že vabijo bralce. Ohišja hladilnikov so brez električnih delov in kompresorjev, zato so popolnoma varna in lahko stoje tudi na prostem.

V Gorenju obljubljajo, da bodo poleg koroških poskušali ustreči tudi drugim ustanovam in občinam, ki bi se želele pridružiti akciji Branje za znanje in tako v svojem okolju ponuditi brezplačno branje. Hladilnik za izmenjavo knjig pa bodo za svoje delavce postavili tudi v velenjskem Gorenju.