Uršljanka 2017 je Katarina Gomboc

Za nagrado ji bosta JSKD in revija Mentor natisnila knjižni prvenec.

Objavljeno
13. oktober 2017 13.43
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Slovenj Gradec – Zmagovalka letošnjega festivala mlade literature Urška je Katarina Gomboc iz Ljubljane.

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in revija Mentor ji bosta za nagrado natisnila knjižni prvenec. Objavili ga bodo v zbirki Prvenke, avtorica pa ga bo predstavila na Urški 2018. Katarina Gomboc se bo prihodnje leto junija na Češkem udeležila tudi mednarodnega festivala Evropski  pesniki v živo.

"»Priča smo bivanjski, razmišljujoči, globoko iskreni in tudi družbeno kritični poeziji, s katero  tvorka (ne brez dvomov in strahu) išče lastno identiteto in najde svoj izraz ter na svoj (navdihujoč) način  obračunava z vrojenim in privzgojenim. V pesmih je pogosto čutiti odpor do marginalizacije drugačnosti  in do težnje po izničenju  celih nacij, ki se dogajajo v današnjem času na evropskem prostoru, zato raziskuje – otožne vzhodne dežele, ki jih na mentalnem zemljevidu Evrope ni mogoče najti, čeprav resničnega zasedajo skoraj polovico … Skrb za usodo družbe sicer ni v prvem planu, določa pa perspektivo izrekanja,« je v utemeljitvi zmagovalke med drugim zapisala letošnja državna selektorica, pesnica in urednica Ana Porenta. 

Zaupa v dvojino

Katarina Gomboc živi in študira v Ljubljani, rodila pa se je leta 1993 v Šempetru pri Gorici. Končuje magistrski študij slovenskega in ruskega jezika. Zase pravi, da si kljub veliki ljubezni do pisanja poezije, želi pisati predvsem prozo. "V prozi se včasih lažje zavijem v zagonetnost izraza - v poeziji nemalokrat luščim svojo poetiko do bistva in pustim, da spregovori le nekaj tistih besed," pove Katarina Gomboc, ki je kljub predanosti književnosti tudi jezikoslovka. "Svoji nenehno presežnega iščoči duši navkljub sem predvsem humanistka, osredotočena na zagonetnosti človeške duše in telesa. In kljub občasni težnji po samoti vztrajno zaupam v dvojino."

Finalistov je bilo pet

Na natečaj revije Mentor se je letos prijavilo 116 mladih literatov, mlajših od 30 let. Šest regijskih selektorjev (dr. David Bedrač, dr. Aljoša Harlamov, dr. Alja Adam, mag. Gabriela Babnik, Barbara Korun, dr. Zoran Pevec) je izbralo 22 nominirancev. Po tehtnem branju in razmisleku je selektorica festivala določila pet finalistov: Katarino Gomboc (Ljubljana),  Teo Plesničar (Nova Gorica), Heleno Zemljič (Jurovski Dol), Patrika Holz (Ankaran) in Jana Franca Podbrežnika (Žalec).

Urška po Urški 

Festival Urška se po nocojšnji finalni prireditvi z naslovom Kričimo iz prgišča napak v slovenjgraškem kulturnem domu s spremljevalnim programom seli v Ljubljano. V torek, 17. oktobra ob 20. uri bo v Skladovnici na ogled avtorski projekt KUD Krik in KD Svoboda osvobaja z naslovom Šifra: sam zase v režiji Brine Klampfer. Predstava je nastala po motivih pesmi in kratkih zgodb Sare Fabjan, Aleša Jelenka, Eve Markun, Kaje Pinter in Tima Uršiča, finalistov literarnega natečaja Urška 2016. 

Na Urški po Urški bodo v četrtek, 19. oktobra  ob 19. uri v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna potekala branja finalistov. Uvod v branje bo začel lanski državni selektor dr. Aljoša Harlamov v pogovoru z uršljanko leta 2016 Evo Markun.