Stritarjeva nagrada Mojci Pišek

Na literarno sceno je opazneje stopila pred petimi leti, širšemu krogu bralcev pa je najbolje poznana po člankih iz Dnevnika.

Objavljeno
20. junij 2012 18.20
K. R., kultura
K. R., kultura

Nagrada mlademu literarnemu kritiku (ime ima po Josipu Stritarju) je bila podeljena petnajstič. Prejela jo je Mojca Pišek, o kateri je žirija v sestavi Andrej Blatnik, Ana Geršak (lanskoletna nagrajenka) in Peter Kolšek (predsednik) zapisala, da je »svojo kritiško pot začela s poglobljenim branjem pesniških tekstov, pred kratkim pa je v kritikah dosegla nov zagon z obravnavo proze.

Čeprav se osredotoča predvsem na slovensko žanrsko literaturo, njene obravnave spretno izrabljajo in celo presegajo običajne literarnoteoretske instrumentarije ter segajo na področje sociološke analize z osupljivo slogovno in terminološko ekspertizo.

V žanrski literaturi razbira drobne patologije sodobne družbe, kar daje njenim kritikam dodatno širino. S privzemanjem semantičnega modula obravnavanega dela razkriva fabulativno inkoherenco od znotraj«.

Mojca Pišek je na literarno sceno opazneje stopila pred petimi leti, in sicer v reviji Literatura, kmalu zatem pa še na spletni strani Airbeletrine, širšemu krogu bralcev pa je najbolje poznana po člankih iz Dnevnika, »kjer poleg kritik piše pronicljive raziskovalne in analitične članke s področja kulture ter ureja priljubljeno rubriko Črnilo na prstih«.