Pred premiero v Celju: Kako poveš, kar si odigral

Na odru SLG Celje v petek najnovejša drama Yasmine Reza.

Objavljeno
06. maj 2014 14.36
Posodobljeno
06. maj 2014 15.00
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Drama francoske dramatičarke, pisateljice in scenaristke Yasmine Reza Kako poveš, kar si odigral je bila krstno uprizorjena oktobra 2012 v gledališču Deutsches Theater v Berlinu.

Zaplet se zgodi na literarnem večeru v manjšem kraju, kamor na povabilo knjižničarja pride uspešna pisateljica, čeprav se redko udeležuje takih prireditev. Povabljena je tudi novinarka, ki začne postavljati neprijetna in nesramna vprašanja, s katerimi vrta v zasebnost pisateljice. Drama govori o položaju pisatelja v sodobni družbi in o vlogi literature, soočene z realnostjo. Kot so zapisali v SLG Celje, je v ospredju predvsem napetost v pogovoru med štirimi osebami, ko postane jasno, da ni pomembna realnost dogodka, ampak način, kako o dogodku spregovorijo govorci.

Z dramo so imeli v celjskem gledališču nemalo težav, predvsem organizacijskih. Sprva niso dobili avtorskih pravic, saj predstavniki dramatičarke niso hoteli, da bi bila drama uprizorjena v manjšem kraju. Šele po posredovanju režiserja predstave Janeza Pipana, ki je dela Yasmine Reza prvi pripeljal na slovenske odre, so pridobili avtorske pravice.

Težave so se nadaljevale z besedilom o avtorici, ki ga je pripravil Pipan za gledališki list. Kot je povedal Pipan, je v besedilu izhajal iz znanih dejstev, ki so že zapisana, pisal pa je s svojega stališča, ki je v celoti afirmativno. Kljub temu je, kot je povedal, avtoričina agencija prepovedala objavo dela njegovega besedila. Pipan ni dovolil objave le dela besedila, tako da ga v gledališkem listu zdaj sploh ne bo.