SLG Celje odpira vrata Dnevom komedije

23. festival komedije nocoj začenja Lutkovno gledališče Ljubljana z Inštrukcijo.

Objavljeno
27. februar 2014 18.01
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje

Selektorica festivala Dnevi komedije Tatjana Doma je v letošnji tekmovalni program uvrstila osem komedijantskih uprizoritev. Izbrala jih je med 24 prijavljenimi predstavami, kar je največ doslej.

Domova je povedala, da je večje število prijavljenih komedij morda želja gledaliških ustvarjalcev po bolj kakovostnem in neposrednem dialogu s publiko, ki pa ne odstopa od visokih ustvarjalno-umetniških kriterijev.

Prav kvaliteta uprizoritve je kriterij, ki ga je Domova zasledovala pri izbiri komedij za edini festival komedije v državi. Letos je izbrala predstave, ki razgaljajo in smešijo človeško majhnost, pa tudi posameznika, da bi svojo omejenost presegel. Pod drobnogled postavljajo človeške odnose in laži, na katerih odnosi slonijo.

Predstave bodo polnile SLG Celje prihodnje tri konce tednov. Zaključek festivala bo 15. marca s predstavo, ki ni v tekmovalnem programu, Po mojem Slovenci ... v izvedbi Borisa Kobala. Po predstavi bodo podelili nagrade, med drugim tudi žlahtno komedijsko pero, ki jo podelijo vsako drugo leto. Strokovna žirija v zasedbi Boris Kobal, Tatjana Doma in Tina Kosi je med šestimi prispelimi besedili že izbrala najboljše, in sicer komedijo Vorkšop na Moljera. Avtor nagrajenega besedila bo znan ob koncu festivala.

Novost letošnjih Dnevov komedije pa so standup delavnice, ki se bodo začele že jutri popoldne. Vodil jih bo komik Andrej Težak Tešky. Udeleženci se bodo občinstvu s svojimi standupi predstavili na zaključni produkciji 16. marca.