Deloskop napoveduje: Igor Štromajer

Virtualno življenje na medmrežju se zdi večno, neodvisno od tuzemskih bioloških determinant. Vendar ni tako.

Objavljeno
28. februar 2012 11.06
Vojko Urbančič, Deloskop
Vojko Urbančič, Deloskop
Tudi spletne identitete se starajo, njihova agonija pred smrtjo lahko traja tedne. To je lani doletelo protagoniste pionirskega spletnega projekta Virtualna baza Intima Igorja Štromajerja.

Štromajer, mednarodno eden pionirjev medmrežne umetnosti, je svoj intimni spletni laboratorij s poetičnimi vsebinami, ki ga je s krilatico »Free your mind and the rest will follow« vred naselil na medmrežni naslov intima.org, razvijal dolgo, med letoma 1996 in 2007, lani pa ga med 11. majem in 16. junijem izbrisal.

V okviru projekta Izbris je vsak dan uničil po enega od 37 mrežnih projektov, skupno 3288 datotek, težkih 101 megabajtov, od nekdanje baze so ostali samo še fragmenti, ki jih ni mogel dokončno izbrisati in zdaj predstavljajo relikt dolge Intimine zgodbe.

Štromajer, ki zadnja leta deluje med Ljubljano in Hamburgom, se, kot pravi, za izbris ni odločil iz protesta ali celo nasilnega impulza, katerega rezultat bi bil poboj virtualnih spletnih alter egov, ampak iz »naravnih« vzgibov, blizu realnemu svetu.

Tudi internetni projekti v spreminjajočem se digitalnem prostoru ostarijo in izgubijo lastno okolje; sam je Intimo, svoje najprepoznavnejše delo, s katerim je prodrl tudi v pomembne muzejske zbirke, v aktualnih tehnoloških pogojih nekaj časa še ohranjal pri življenju in jo kdaj restavriral, naposled pa se odločil za njeno digitalno smrt.

Ob tem se je soočil s širšimi vprašanji življenja kot takega ter obstoja umetnosti. Denimo, kakšen je namen ohranjanja umetnosti za vsako ceno in ali ne bi bilo treba tudi klasično literaturo, denimo pravljice ali drame, na novo prepesniti oziroma na novo zapisati, prilagoditi današnjemu času? In, kdo sme evtanazirati spletne identitete?

Projekt Izbris, po angleško Expunction, je v mednarodnem prostoru že predstavil, v Aksiominem projektnem prostoru pa mu bo dodelil formo videodela z dokumentacijo o procesu Intiminega slovesa ter eksponatov, ki bodo odražali razloge zanj.

K temu se bosta pridružila Gordan Savičić, Dunajčan z bosanskohercegovskimi koreninami, ki bo predstavil Web 2.0 Suicidemachine, orodje, ki omogoča izbris profila na spletnih socialnih omrežjih, in tukajšnja kritičarka Ida Hiršenfelder, ki se bo prav tako posvetila digitalni smrti.