Kabinetne slike na Bregu

Na Bregu 22 v Ljubljani bo Društvo likovnih umetnikov Ljubljana jutri, 13. septembra, odprlo nove galerijske prostore.

Objavljeno
12. september 2014 16.46
J. Š. A.
J. Š. A.

Društvo likovnih umetnikov Ljubljana je že pred meseci umetnike pozvalo, da naj sodelujejo na prodajni razstavi Kabinetna razprodaja. Njihova dolgoletna želja po svojem prostoru se bo namreč jutri, v soboto, uresničila – domovali bodo v novih galerijskih prostorih v Galeriji DLUL na Bregu 22 v Ljubljani. In otvoritvena razstava je prav Kabinetna razprodaja.


Izhodišče razstave temelji na umetnostno zgodovinskem pojmu “kabinetne slike”, torej umetniških del majnših dimenzij, ki so bila izdelana natančno in z veliko mero predanosti. Od petnajstega stoletja dalje so premožni zbiratelji hranili tovrstne slike v kabinetih oziroma v zasebnih študijskih in delovnih sobah. Avtorje so povabili, da so svoja dela predložili v obliki originalov (slike, risba, grafike, ilustracije ali kipe) v katerikoli tehniki ali kombinaciji tehnik s poljubno tematiko, ki so nastala od vključno 2011. leta naprej.


Po dolgotrajnih prizadevanjih bodo torej veliki dogodek obeležili jutri v soboto točno ob 10. uri, ko bo župan mesta Ljubljane gospod Zoran Janković uradno odprl galerijske prostore. Pred galerijo bo razprodaja umetniških del naših članov, ki so prispela na prej omenjeni društveni razpis. S svojo glasbo bo obiskovalce pospremil Lado Jakša, za sproščeno vzdušje pa poskrbel Andrej Rozman Roza. Društvo pa bo nazdravilo tudi svoji štiridesetletnici.