Civile pobijal 
le po ukazu?

Z bagrom izkopavali jame za množične grobnice žrtev pokola v Branjevem.

Objavljeno
13. februar 2011 20.17
Boštjan Celec
Boštjan Celec
SARAJEVO – Slovenec, star 45 let, mora v priporu nekajkrat na teden za nekaj ur prekiniti pisanje spominov, v katerih opisuje, kakšne grozote je med balkansko morijo počel v uniformah hrvaške, bošnjaške in srbske vojske. Razprave na bosansko-hercegovskem sodišču za vojne zločine v Sarajevu si namreč sledijo kot po tekočem traku, v začetni fazi procesa pa zaslišujejo priče tožilstva, v večini primerov gre za srbske skesance, ki vedo marsikaj povedati o zločinu v Srebrenici.

Priča Z-8

Srbske enote so leta 1995 v okolici tega kraja izvedle genocid, po hitrem postopku so umorile kar 8000 moških in mladoletnih fantov. Enega najhujših zločinov je po prepričanju tožilcev zagrešil prvi bjeljinski vod diverzantskega odreda vojske Republike srbske, ki mu je poveljeval prav Slovenac ali Žuti, kot so klicali nekdanjega delavca v komunali iz okolice Šmarja pri Jelšah.

Samo njegov vod je 16. julija 1995 na vojnem gospodarstvu Branjevo pri Zvorniku pobil 800 ljudi. Poleg Kosa na zatožni klopi sedijo še Stanko Kojić, Vlastimir Golijan in Zoran Goronja. Na petkovi razpravi je o grozotah govorila zaščitena priča Z-8, ki je opisovala, kako so na območju Zvornika pokopavali žrtve Kosovega voda. »Poslali so me na posestvo Branjevo. Tam je bilo nekaj vojakov in majhen Tamov kamion. Šel sem do konca posestva in tam naletel na prizor, ki ga nihče ne bi hotel videti. Tri kupe trupel. Dobili smo nalogo, da z bagrom izkopljemo jame, ki so potem postale množične grobnice. Potem je prišlo deset ali dvanajst starejših ljudi, ki so imeli modre kombinezone, kakršne je nekoč nosila civilna zaščita. Prišlo je tudi nekaj oficirjev, ki so pokazali, kje kopati. Ti ljudje v kombinezonih so potem morali trupla prenašati v jame, ki smo jih nato spet zasuli z zemljo,« je dejal Z-8.

Vmes, pravi zaščitena priča, je večkrat pripeljal kamion, na katerem so bila naložena trupla. Koliko mrtvih ljudi je videl, si ne upa oceniti. »Grobnice pa so bile dolge med deset in petnajst metri ter po nekaj metrov široke in globoke.«


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Molitev in kazen