Poletne začimbe: koper

Danes je najbolj cenjen v skandinavski kuhinji, mi pa vam ponujamo tri recepte.

Objavljeno
17. september 2011 17.31
Posodobljeno
17. september 2011 19.00
Janko Mavec
Janko Mavec

Navadni koper (Anethum graveolens) je enoletna začimbna rastlina. Zraste od 40 do 120 centimetrov visoko. Cveti v velikih, rumenih kobulih. Listi so modrikasto zeleni. V kulinariki uporabljamo sveže liste, za vlaganje vejice s cvetovi, včasih seme namesto kumine.

V starem Rimu so verjeli, da povzroča impotenco. V srednjem veku so dekleta verjela, da bodo imela v zakonu več besede, če na dan poroke skrijejo v čevelj vejico kopra.Uporabni so listi, vejice s cvetovi in semena. Listi za koprovo in krompirjevo juho, svetle omake, prikuhe iz kumar in paradižnika, majoneze in solatne prelive, krompirjeve in fižolove jedi. Vejice s cvetovi za vlaganje kislih kumaric, paprike, paradižnika.

Koprova semena lahko uporabimo namesto kumine

Poznali so ga že v starem Egiptu in starem Rimu, danes pa ima najbolj vidno mesto v skandinavski kuhinji. Z značilno aromo se odlično poda k jogurtom, h kisli smetani, odličen je kot sestavina za pripravo solat. Uporablja se za različne jajčne in tudi gorčične omake. Seveda si pa doma vloženih kumaric brez kopra ne moremo zamisliti. Ponekod semena uporabljajo celo pri peki kruha. Kuhan krompirček posebno zadiši, ko ga posujemo z drobno sesekljanim svežim koprom. Recepte je pripravila Barbara s kmečkega turizma Puhan v Bogojini.

Losos s koprom

Kupimo svežega lososa, ga filiramo in začinimo z enako mero soli in sladkorja. Posujemo ga s koprom, vse skupaj zavijemo v folijo in položimo za 24 ur, še bolje dva dni, v hladilnik. Lososa potem vzamemo iz folije, ga očistimo soli, sladkorja in kopra ter ga narežemo na tanke rezine in ponudimo na kruhkih, ki smo jih prej namazali z maslom.

Bučna juha s koprom

Potrebujemo: 40 dag olupljenih in naribanih buč, žlico drobno sesekljane čebule, 2 stroka česna, žlico olja, žličko drobno sesekljanega kopra, sol in poper po okusu, po želji kislo smetano ter 1 l vode.

Čebulo rahlo prepražimo na olju, dodamo česen in narezane bučke ter zalijemo z vodo, dodamo koper in kuhamo tako dolgo, da se bučke skuhajo. Nato vse skupaj premešamo s paličnim mešalnikom. Solimo in popramo. Po želji lahko dodamo kislo smetano. Pred serviranjem juho še potresemo s koprom.

Bučna pogača s koprom

Potrebujemo: 50 dag naribanih buč, 10 dag naribanega sira, 0,5 dl sončničnega olja (za namastitev pekača), 4 jajca, 6 žlic moke, 2 dl mleka, 2 stroka česna, koper, sol in poper.

Buče olupimo, jim odstranimo semena in jih naribano. Naribanim dodamo sol in počakamo, da spustijo vodo, nato jih ožamemo. Dodamo moko, mleko, sir in preostale sestavine s koprom ter premešamo. Pekač namažemo z oljem in vanj damo bučno zmes. V pečici pečemo pri srednji temperaturi. Malo ohlajeno pogačo obrnemo iz modela in narežemo. Pred serviranjem še enkrat potresemo s koprom.