V Libiji napadli skupino Srbov

Evropski politiki so zaskrbljeni zaradi nezakonitega priseljevanja iz Severne Afrike.

Objavljeno
21. februar 2011 13.47
Mo. S./STA
Mo. S./STA
TRIPOLI, BRUSELJ – V Libiji se nadaljujejo protesti proti režimu dolgoletnega voditelja, polkovnika Moamerja Gadafija. Več mest, med njimi tudi Bengazi, je v rokah nasprotnikov režima, je sporočila Mednarodna federacija za človekove pravice. Po podatkih organizacije so nemiri, ki zadnje dni pretresajo Libijo, zahtevali 300 do 400 smrtnih žrtev. Sicer pa naj bi oblasti izgubile nadzor tudi nad mesti Tobruk, Misrata, Homs, Tarhuna, Zeiten, Al Zavija in Zuara. Mesto Bengazi zdaj varujejo ljudske straže.

Številne države iz Libije evakuirajo svoje državljane, mnoge pa so jih pozvale, naj ne potujejo v Libijo, če to ni nujno. Poročajo tudi o napadih na tujce. Oboroženi moški naj bi bili tako ponoči napadli približno 50 srbskih državljanov, zaposlenih v podjetju Petrolcomet, in turške gradbene delavce. Srbi so za pomoč zaprosili po elektronski pošti. V napadu sicer ni bilo ranjenih, moški so zdaj na varnem, Srbija pa že ureja vse potrebno za njihovo evakuacijo. Svoji letali za evakuacijo državljanov sta v Libijo že poslali Portugalska in Avstrija, Turčija pa po svoje državljane, večinoma gradbene delavce, dva trajekta.

Tudi tuja podjetja, predvsem naftne in plinske družbe, umikajo svoje osebje iz Libije. Na evakuacijo naj bi se tako pripravljal britanski energetski koncern BP, nenujno osebje iz Libije umikajo tudi italijanski Eni, avstrijski OMV, norveški Statoil in poljski PGNIG.

Kaos tudi v prestolnici

V Tripoliju so protestniki zanetili ogenj v glavni vladni stavbi, poročajo pa tudi o požarih na več policijskih postajah in sedežu državne televizije Al Džamahirija in radia Al Šabaiba. Po včerajšnji prekinitvi sta danes oddajanje ponovno vzpostavila. Protestniki, ki odstop Gadafija zahtevajo že sedmi dan, naj bi požar podtaknili tudi v poslopju Ljudskega komiteja, ki predstavlja steber vladajočega režima. Polkovnikov sin Saif al Islam Gadafi poudarja, da njegov oče ne bo popustil.

Tudi MZZ odsvetuje potovanja

Na slovenskem zunanjem ministrstvu odsvetujejo vsa potovanja v državo, ki niso nujna. Podatkov, da bi kakšen Slovenec zaradi zaostrovanja razmer v Libiji potreboval konzularno pomoč, ministrstvo nima, niti natančnih informacij o tem, koliko državljanov je tam. Svetujejo tudi izjemno previdnost in izogibanje krajem, kjer potekajo demonstracije, ter upoštevanje navodil lokalnih oblasti, zlasti pa ne priporočajo potovanj v dele province Kirenajka (mesto Bengazi). Zaradi čezmejnih kriminalnih aktivnosti odsvetujejo tudi potovanja v obmejna področja s Čadom, Nigrom, Alžirijo in Sudanom.

Mnenja članic niso enotna

Medtem je več evropskih ministrov izrazilo zaskrbljenost zaradi navala nezakonitih priseljencev, ki je posledica nemirov v arabskem svetu. Italija se sooča z velikim prilivom Tunizijcev, Libija pa je unijo že opozorila, da bo prekinila sodelovanje v boju proti nezakonitemu preseljevanju, če bo še naprej spodbujala protivladne proteste. EU se je na to odzvala še z enim pozivom k ustavitvi nasilja in spoštovanju svobode izražanja.

Nemski državni sekretar v zunanjem minsitrstvu Werner Hoyer meni, da si EU ne bi smela dovoliti izsiljevanja, podobnega mnenja pa je tudi luksemburški zunanji minister Jean Asselborn, ki opozarja, da unija ne more sodelovati z režimom, ki strelja svoje ljudi. Vodja finske diplomacije Alexander Stubb meni, da bi morali proti Gadafiju uvesti sankcije, mu prepovedati potovanja v članice in zamrzniti premoženje.

A vsi niso enako naklonjeni ostremu nastopu EU do Gadafija. Vodja italijanske diplomacije Franco Frattini meni, da se unija ne bi smela vmešavati, saj ima z Libijo podpisane pomembne energetske sporazume in dogovor o boju proti priseljevanju. Razprava, ki se bo dotaknila tudi ukrepov v zvezi z Libijo, še poteka, udeležuje pa se je tudi slovenski zunanji minister Samuel Žbogar.